A parkolások több mint 60 százalékát mobiltelefonnal fizetik ki, ami mutatja, hogy nagy az igény a mobilfizetési rendszer iránt – mondta Veres Mihály.

Az egy éve indult mobilparkolás bevezetésének egyik célja volt a parkolásüzemeltetők üzemeltetési költségeinek csökkentése – közölte Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója az M1 csatornán pénteken az MTI tudósítása szerint.

Egy-egy készpénzfizetéses parkolóautomata üzemeltetési költsége a bevétel 16-20 százalékát is elviszi: biztosítani kell az energiaellátását, be kell belőlük gyűjteni a pénzt, a drága berendezést telepíteni és üzemeltetni kell.

A üzemeltetési költség jogszabályban rögzített, a bevételnek csak a 10 százalékát teszi ki. A rendszer működik, fejlődik, ezen akár csökkenteni is lehet.

Folyamatosan keresik azokat a szolgáltatásokat – a közszolgáltatások, az állam érdekkörébe tartózó egyéb szolgáltatások terén – ahol ezzel az elektronikus és mobilfizetéssel egyszerűbbé lehet tenni a szolgáltatások elérését, és ezeket mobiltelefonnal ki lehet fizetni.

Magyarország világviszonylatban is élen jár a technológia alkalmazásában, amire büszkék lehetünk – mondta a vezérigazgató.

A rendszer az elmúlt egy év alatt 18 millió tranzakciót szolgált ki, ebből 210 esetben fordult elő reklamáció az ügyfelektől.