Ha a hitelezők elfogadják a görög kormány új javaslatait, az athéni parlament elé kerül a kérdés. Azt nehéz megmondani, a képviselők hogyan döntenek.

Első ránézésre a görög javaslatok alapot jelentenek a tárgyalásokhoz – ez volt az első nem hivatalos reagálás Alekszisz Ciprasz új csomagjára. A bejegyzést a Twitteren a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat írta, s nyilván többen egyetértenek. Néhányan meg nem.

A leghevesebb ellenállás éppen Ciprasz párttársaitól várható, a Sziriza vezérkarával péntek reggel ült le a kormányfő, s az első kiszivárgott hírek szerint a görög kormány ajánlatát nehéz lesz lenyomni a torkukon.

„A görögök most határozottan megmutatták, hogy az euróövezetben akarnak maradni, mert a program, amit benyújtottak komoly és hiteles. A parlament elé terjesztik, ami erőt, elkötelezettséget és bátorságot mutat” – fogalmazott Francois Hollande francia elnök Párizsban újságíróknak.

Jóllehet Angela Merkel német kancellár csütörtökön ismét megerősítette, hogy szó sem lehet Görögország euróövezeti adósságának csökkentéséről, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint az IMF-nek igaza van abban, hogy a görög adósságállomány nem fenntartható leírások nélkül. Ugyanakkor az európai szabályok nem teszik lehetővé az adósság leírását, és kicsi a mozgástér az átütemezést illetően is – figyelmeztetett a miniszter.

Az Eurócsoport szombat délután vitatja majd meg a terveket, amelyekről pénteken szavaz az athéni törvényhozás.

A Reuters úgy tudja, hogy Ciprasz párttársaival közölte: arra nincs felhatalmazása, hogy az országot kivezesse az euróövezetből, helyette minél jobb alkut akar kötni a hitelezőkkel.

A görög kormány még csütörtök este tette le a hitelezők asztalára az új javaslatot, amely 13 milliárd euróval nagyobb megszorítást (reformosabban: megtakarítást) jelent, mint amiről múlt vasárnap népszavazást tartottak Görögországban. A görögök 61 százaléka elutasította az EU-EKB-IMF trójka csomagját.

Athén most azt kéri, hogy a következő négy évben 53,5 milliárd eurónyi forrást kapjon. A reformok végrehajtása mellett ebből tudná visszafizetni hiteleit is.

Az új görög csomag fő pontjai:

  • Az elsődleges költségvetési többlet idén 1 százalék, jövőre 2 százalék, 2017-ben 3 százalék, 2018-ban 3,5 százalék.
  • Megemelt, 23 százalékos áfakulcs az éttermekre, 13 százalékos kulcs a hotelekre, 2016 évéig megszüntetik a szigetek 30 százalékos áfakedvezményt.
  • Jövőre a GDP 1 százalékát megtakarítják a nyugdíjakon. Októbertől megkezdik a nyugdíjreform kidolgozását.
  • Megszüntetik 2019 végéig a nyugdíjasok szolidaritási támogatását.
  • A tévéreklámokat azonnal megadóztatják, emelik a luxusadót.
  • Már októberben meghirdetik a kikötők privatizációját.
  • Jövő év végéig 300 millió euróval csökkentik a védelmi kiadásokat.

Ha a hitelezők elfogadják a javaslatokat, a görög parlament elé kerül a kérdés.