A szlovák kormánynak kevés információja van arról, hogy a U.S. Steel társaság a kassai acélgyár megvásárlásáról tárgyal egy kínai érdeklődővel. Peter Žiga gazdasági miniszter nem tagadta, hogy arról semmiféle közelebbi értesülésekkel nem rendelkezik.

A U.S. Steel biztosította a szlovák kabinetet, ha arra a pontra érkeznek, hogy a tárgyalások majd alapvető döntésekről szólnak, akkor a kormánytagokat is meghívják a tanácskozásra – közölte Peter Žiga gazdasági miniszter (a fotón).

A miniszter nem tart az új befektető esetleges érkezésének negatív hatásaitól. Szerinte ugyanis egyetlen Szlovákiába érkező befektetőnek sem lehet mindegy az, hogy miként működik a gyára és az sem, hogy abban milyen emberek dolgoznak – írja a hirek.sk.

Hozzáfűzte: az acélmű még a korábbi formájában, azaz Kelet-Szlovákiai Vasműként (VSŽ Košice) támogatta Kassa kulturális és társadalmi fejlődését. Ha a vállalat eladása továbbra is aktuális, majd ő személyesen is odafigyel arra, hogy az esetleges új tulajdonos hogyan akarja terveibe beékelni a kassaiakat és várost.  

A kassai acélkonszern tervezett eladásáról a Hospodárske noviny napilap tájékoztatott először. Beszámolt arról, hogy a  U.S. Steel amerikai tulajdonosa  a kínai He Steel társasággal egyetértési memorandumot írt alá.
A He Steel a kassai acélművekért akár 1,4 milliárd eurót is hajlandó fizetni. Sem az amerikai U.S. Steel, sem pedig a kassai acélmű nem akart a lap értesüléseivel kapcsolatban nyilatkozni.