A lakásukat internetes szállásközvetítőkön keresztül kiadók nagy többsége, 70-80 százaléka semmilyen adót nem fizet bevételei után. Az adóhivatal átfogó vizsgálattal, a kormány pedig a terület újraszabályozásával fehérítené ki a piacot.

Egy Terézvárosban készült kutatás szerint a lakásukat az Airbnb internetes szállásközvetítőn keresztül kiadók 70-80 százaléka szándékosan vagy az ismeretek hiánya miatt nem fizet adót. Az eredmény egybevág a nemzetközi felmérésekkel is – számolt be a Híradó.hu. A tanulmányhoz felhasználták az önkormányzati nyilvántartásokat, az Airbnb oldalán elérhető adatokat és személyes interjúkat is készítettek – mondta el Karakasné Morvay Klára, a Budapesti Gazdasági Egyetem adjunktusa.

Nemrég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is kiadott egy közleményt, hogy tisztázza az esetleges félreértéseket. Eszerint az online foglalási rendszeren, így például az említett Airbnb-n vagy más hasonló szolgáltatón keresztül akár egy vagy több szobát, akár egy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemély a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az áfatörvény alapján adóalanynak minősül, adószám kiváltására köteles és az általa nyújtott kereskedelmi-szálláshely szolgáltatás tekintetében számlakibocsátási kötelezettség is terheli.

Aki a szabályokat megsérti, arra akár egymillió forintos bírságot is kiszabhat a NAV, amely már korábban komoly ellenőrzést indított a terület kifehérítése érdekében. A magánszemélyek egyébként a szálláshely-szolgáltatási tevékenységhez többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatnak. Legtöbben ezt nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként folytatják.

A kormány ugyanakkor a piac újraszabályozását tervezi – legalábbis erről számolt be a héten a Magyar Időknek Szatmáry Kristóf. A Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a lapnak azt mondta: az elképzelések szerint a jövő évtől egy-egy ingatlantulajdonos egyszerre három bérbeadásra szánt ingatlannal, adószám kiváltásával regisztrálhat majd a NAV-nál külön e célból vezetett nyilvántartásba. A jelenleg a lakásbérbeadókra, illetve a turisztikai céllal ingatlant hasznosító magánszemélyekre, cégekre vonatkozó, egymástól eltérő szabályokat felülírják majd az egységes új előírások.

Eszerint az érintetteknek négyzetméter­alapon számított átalányadót kell majd fizetniük évente egyszer. Az adó mértéke a mostani köztehernél kedvezőbb lesz, várhatóan évi 1500 forint négyzetméterenként, és az egységes adó megállapításánál nem lesz szempont, hogy hány alkalommal, milyen időtartamra és milyen céllal adják bérbe az ingatlant. Az átalányadó a jelenleg az önkormányzatoknak e tárgyban fizetett adófajtákat is kiváltja majd. A területgazda Nemzetgazdasági Minisztérium mindössze annyit reagált, hogy a kormány nem tárgyalt lakásbérbeadókra vonatkozó előterjesztést.