Munkaerő híján az eddig vasárnap zárva tartó kereskedelmi egységek többsége most hétvégén még nem tud kinyit, sokan erre május 8-a előtt nem is látnak lehetőséget. A dolgozók most vasárnapra demonstrációt szerveznek a nemzetgazdasági tárca épülete elé.

Kétszáz százalékos pótlékot fizetne a Tesco áruházlánc azoknak, akik most vasárnap munkába állnak, a többi áruház feltehetően még zárva tart – írta több lap csütörtöki számában a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetére (KASZ) hivatkozva. A Világgazdaság például arról számolt be, hogy a KASZ szerint a munkáltató erre a napra 100 százalékos túlóra-, 50 százalék vasárnapi és 50 százalék extra pótlékot ad. A szakszervezet úgy tudja, ha nem lesz elegendő jelentkező, akkor nem nyitnak ki a boltok.

Szinte az összes többi áruházlánc május 8-ra tervezi az első vasárnapi nyitást a KASZ felmérése szerint. A Magyar Nemzet arról értesült, hogy a Lidl biztosan nem nyit ki most vasárnap, a Spar és az Aldi esetében még nincs döntés.

A Népszabadságnak Bubenkó Csaba, a Tescóban aktív Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke úgy nyilatkozott: a jelenleginél 10-15 százalékkal több emberre volna szükség, hogy az üzletek a mostani munkaügyi szabályoknak megfelelően tudjanak kinyitni vasárnap.

A KASZ egyébként április 17. vasárnapra demonstrációt szervez a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Honvéd utcai épülete elé. Közleményében a szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a kormány egy tollvonással, rekordgyorsasággal szüntette meg a vasárnapi zárva tartást a kereskedelemben. Hangsúlyozták: a kereskedelmi munkavállalók nem szeretnének vasárnap dolgozni, de ha már erre kényszerítik őket, fizessék meg a családjaiktól elrabolt időt.