Átláthatóbbá és nyomon követhetővé válik jövőre a rövid és hosszú távra szóló lakásbérbeadással foglalkozó ingatlantulajdonosok tevékenysége. A kormány egységesen átalányadózást vezetne be, a teher mértéke évi 1500 forint négyzetméterenként.

Hamarosan a kormány elé kerül, majd a Nemzetgazdasági Minisztérium április végén, az adótörvény-változásokkal együtt terjeszti az Országgyűlés elé azt a jogszabályt, amelynek célja, hogy egyértelmű kereteket szabjon a magán- vagy turisztikai célú ingatlan-bérbeadások feketézéssel érintett piacán – írta a Magyar Idők.

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a lapnak azt mondta: az elképzelések szerint a jövő évtől egy-egy ingatlantulajdonos egyszerre három bérbeadásra szánt ingatlannal, adószám kiváltásával regisztrálhat majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál külön e célból vezetett nyilvántartásba.

A jelenleg a lakásbérbeadókra, illetve a turisztikai céllal ingatlant hasznosító magánszemélyekre, cégekre vonatkozó, egymástól eltérő szabályokat felülírják majd az egységes új előírások. Eszerint az érintetteknek négyzetméter­alapon számított átalányadót kell majd fizetniük évente egyszer.

Az adó mértéke a mostani köztehernél kedvezőbb lesz, várhatóan évi 1500 forint négyzetméterenként, és az egységes adó megállapításánál nem lesz szempont, hogy hány alkalommal, milyen időtartamra és milyen céllal adják bérbe az ingatlant. Az átalányadó a jelenleg az önkormányzatoknak e tárgyban fizetett adófajtákat is kiváltja majd.