A kormányoknak fel kellene használniuk a biztosításokban és a kapcsolódó eszközökben rejlő lehetőségeket a természeti katasztrófákra történő felkészülésben, illetve megelőzésben – állítja legújabb jelentésében a Swiss Re.

A katasztrófakockázatok finanszírozásának okos, közszféra számára szóló megoldásait bemutató jelentésében a viszontbiztosító azt állítja, hogy az említett kockázatok folyamatosan emelkednek, amivel a biztosítások eddig nem tartottak lépést – olvasható a Mabisz oldalán.

Az árvizek, földrengések, hurrikánok és aszályok egyre több országot, életet és gazdaságot dúlnak fel, melynek következtében a gazdasági károk és a biztosított károk közötti különbség egyre szélesebb, sőt, számos országban teljesen hiányzik a pénzügyi felkészültség ezekre a kockázatokra.

A katasztrófák által okozott károknak mindössze 30 százalékát fedezték biztosítások az elmúlt évtizedben a Swiss Re szerint, a maradék 70 százalékot, nagyjából 1300 milliárd dollárt, magánszemélyek, cégek, kormányok fizették.

A jelentés szerint a kormányok kitettsége egyedülálló, miután jellemzően ők viselik a segítségnyújtás és a helyreállítás költségeit is. Éppen ezért különösen fontos lenne, hogy igénybe vegyék a biztosítási szolgáltatásokat és megoldásokat, még a katasztrófák előtt. Ma már egyre több ország használja ezeket a megoldásokat, és számos feltörekvő országban is látni sikeres példákat.