Azonnali és rendkívüli ellenőrzést rendelt el több erdészetnél is Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – értesült a Magyar Idők. A napilap szerint a menedzsmentek minden évben komoly összeget vehettek fel jutalomként.

Rendkívül komoly hiányosságokat tárt fel hat, állami tulajdonban lévő erdőgazdálkodási vállalatnál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) – írja a Magyar Idők. A vizsgálat alá vont Bakonyerdő Zrt., az Egererdő Zrt., a Verga Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Sefag Zrt. és a Zalaerdő Zrt.  2010 és 2013 közötti gazdálkodásának ellenőrzése során kiderült, hogy a kiemelt állami és uniós támogatások, valamint az állami vagyon után fizetett jelképes összegű használati díj ellenére a társaságok nagyon alacsony nyereséget könyveltek el. Adózás utáni eredményük alig érte el az árbevétel három-négy százalékát.

Az összes állami kézben lévő 22 erdészeti társaság évente összesen 94 milliárd forintos árbevételt ért el, az adózás előtti eredményük pedig mindössze 2,85 milliárd forintot tett ki.

A Kehi vizsgálata szerint évente 7,6 milliárd forintot fizettek ki a külsős cégeknek az erdőgazdaságok, de akadtak olyan egyéni vállalkozók is, akiknek évente összesen 90-100 millió forintot utalt ki az erdészet.

Arra is volt példa – a Zalaerdő Zrt. esetében –, hogy az egyes vállalkozók a fakitermelési díjon felül összesen 406 millió forintos prémiumot kaptak azért, mert határidőre és jó minőségben elvégezték a szerződésben vállalt munkát, holott ez alapvető kötelezettségük volt.