Drámaian megnőtt a vallási kisebbségek, például a jeziditák és a keresztények elleni erőszakos cselekmények száma Irakban és Szíriában, mióta egyre nagyobb területek kerülnek az Iszlám Állam fennhatósága alá.

A kisebbségek tagjainak jelentős része elmenekült a lakóhelyéről az élete megmentése érdekében. Az Európai Parlament emberi jogi albizottsága meghallgatást tartott, ahol az iraki és szíriai kisebbségek képviselői meséltek helyzetükről. A parlament sajtósai őket kérdezték tapasztalataikról.

Sam Andrews, az arabok emberi jogi szervezetének képviseletében arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint aki az Iszlám Állam területén élők közül nem felel meg a terrorszervezet által vallott szélsőséges iszlámnak, azt vagy erőszakkal kényszerítik erre, vagy egyszerűen kivégzik.

„Az Irakban élő kisebbségek felőrlődnek a kormány és az Iszlám Állam közötti harcban. Miközben a kormány azért dolgozik, hogy egy egységes országot formáljon a szunnita, síita és kurd népességből, teljesen figyelmen kívül hagyja az egyre zsugorodó kisebbségeket, amelyek alapvető jogait lépésről lépésre szüntetik meg” – mondja Sam Andrews. Hangsúlyozta, hogy biztosítani kell az országon belül menekülőknek a minimális feltételek az életben maradáshoz.

„Az üldözések miatt sokaknak már nincs személyi igazolványuk, ezért nem fordulhatnak segítségért a kormányhoz.” Andrews szerint rövidtávon az a legfontosabb, hogy gondoskodjunk a társadalom szélére juttatott csoportokról, hosszútávon pedig meg kell erősíteni a civil társadalmat Irakban.

Archimandrite Emanuel Youkhana, az asszír keresztények vezetője elmondta, hogy komoly veszélybe került a közösségük, amely mintegy 2 ezer évvel idősebb az iszlám vallásnál: „Több, mint 1 millió keresztény élt Irakban 2003-ban, most a legoptimistább becslések szerint is mindössze 250 ezer. A Közel-Kelet sokszínűsége a különböző népek együttéléséből fakad. Most azonban a gyerekek az általános iskolától az egyetemig egyetlen szót sem tanulnak a nem muszlim közösségekről, mint a zsidók, a jeziditák vagy a keresztények. A Daesh gyökerestől ki akar irtani bennünket, a nemzeti öntudatunkat már ki is irtotta”.

„Mindenkit utolérnek, aki nem osztja a nézeteiket, de a jeziditák és a keresztények az elsődleges célpont. Elüldözik az embereket az otthonaikból, szolgának használják a nőket és a lányok, a templomokat pedig kifosztják és lerombolják. Ninive környékéről és Moszulból mintegy 120 ezer embert üldöztek el, 2 ezer éve először fordul elő, hogy nem ünneplik a karácsonyt Ninive Bibliából ismert híres városában. Bár hálás vagyok a parlamentnek a meghallgatásért, el kell mondjam, hogy az iraki kisebbségek belefáradtak a szolidaritást hangoztató meghallgatásokba, konkrét lépésekre van szükségünk” – mondta az asszír keresztények vezetője.

Sundus Abbas, az iraki türkmén közösség képviseletében arról beszélt, hogy a harmadik legjelentősebb iraki közösség tagjai, a türkmének bombázásoknak, gyilkosságoknak és gyermekrablásnak vannak kitéve 2003 óta, míg a földjeiket pedig a kurdok kobozzák el.

„Az Európai Parlament 2013-mas állásfoglalásában az iraki türkmén közösség védelmére szólította fel az iraki és a kurd hatóságokat. Sajnos mindkét fél védtelenül hagyott minket az Iszlám Állammal szemben. Az iraki és kurd erők kivonultak Tal Afar városából, amelynek lakossága 90%-ban türkménekből állt, hogy egymaguk nézzenek szembe az Iszlám Állammal. 350 ezer ember menekült el a városból, 500 nőt és 150 gyermeket pedig elraboltak. Ugyanez történt más türkmén településeken is, Taza városában az Iszlám Állam vegyi fegyvereket is bevet” – mondta Sundus Abbas.

„Az európai országoknak meg kell érteniük, hogy Irak olyan, mint egy mozaik: több mint a szunniták, síiták és kurdok közössége. Ha az iraki és kurd hatóságok nem tudnak megvédeni bennünket, akkor fegyvert kell fognunk és meg kell védenünk magunkat a saját földünkön. Sajnálattal hallunk az Iszlám Állam jezidita és keresztény közösség elleni támadásairól, de az iraki türkmének szintén segítségre szorulnak” – emelte ki Sundus Abbas.

A képen balról jobbra: Sundus Abbas, Sam Andrews és Archimandrite Emanuel Youkhana.