Csökkenő roamingtarifákkal indul az idei nyár, mivel április 30-tól kevesebbe kerül a telefonos barangolás.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a változó roamingdjak részleteiről egy új animációs kisfilmben is tájékoztatja a fogyasztókat. A hatóság honlapján és a Youtube-on is közzétett kisfilm közérthetően és tömören magyarázza el a „Gondos család” példáján keresztül, hogy milyen perc-, SMS- és adatforgalmi díjakkal találkozhatnak a magyarországi szolgáltatást külföldön használó fogyasztók.

A film emellett megfontolásra érdemes tanácsokat ad ahhoz, hogy a roamingszámla ne okozzon meglepetést a hazatérés után sem. A hatóság marketingkampánnyal támogatja, hogy a kisfilmben szereplő információk minél szélesebb közönséghez eljussanak – derül ki az NMHH közleményéből.

A szolgáltatók árképzése egy uniós rendelet szabályozása alapján vált árnyaltabbá, és aminek köszönhetően április 30-tól csökkentek a tarifák. A roamingolásért a magyarországi díjakon felül csak a rendeletben meghatározott – a korábbinál jóval alacsonyabb költségeket eredményező – többletdíjakat, roamingfelárat, roamingtöbbletdíjat számíthatják fel a szolgáltatók. Jelenleg tehát már az egyes díjcsomagok saját belföldi, hálózaton kívüli egységára is megjelenik a számításban, de a roamingdíj maximális mértékét is rögzítették – közölték.

A szabályok az unión belül, valamint a szabályozáshoz csatlakozó Andorra, Liechtenstein, Norvégia és Izland mobilhálózataiban érvényesek. Ez a többletdíj – a saját belföldi, hálózaton kívüli egységáron felül – egy perc hívásindítás és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb nettó öt eurócent, hívásfogadás esetén nettó 1,14 eurócent percenként, SMS-enként pedig nettó két eurócent lehet. Az új számítás szerinti roamingdíj teljes összege nem haladhatja meg a régi, egységesen meghatározott díjakat: hívásindítás esetén az ársapka bruttó 72,86 forint percenként, hívásfogadásnál 19,17 forint – ez Magyarországon ingyenes -, SMS küldésnél 23,01 forint üzenetenként, adatküldés esetén pedig bruttó 76,69 forint megabytenként. (MTI)