A Daimler és a Volkswagen vezérigazgatója egyaránt úgy véli: a Németországba érkező menekültáradat nem csupán kihívást jelent, de komoly lehetőségekkel is kecsegtet.

Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója (képünkön) úgy véli: a Németországba érkező sok százezer menekült nem csupán herkulesi feladatot jelent az ország számára, de egy, az 50-es és a 60-as évek boomjához fogható gazdasági fellendülés ígéretét is rejti. Zetsche erről hétfőn, a Frankfurti Autószalon megnyitása alkalmából beszélt.

Bár a Németországba érkezők nem mind zseniális mérnökök, szerelők vagy vállalkozók, sok jól képzett szakember van közöttük, aki azért hagyta maga mögött a régi életét, hogy egy új országban tanuljon és dolgozzon – magyarázta a vezérigazgató, hozzátéve: a Daimler támogatni fogja a migránsok letelepedését.

Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója – szintén hétfőn – jelezte: cége megpróbál gyakornoki állásokat létesíteni a migránsok számára. Sok képzett szakember érkezik az országba, ez pedig lehetőséget kínál arra, hogy a gyárainkban alkalmazzuk őket. Látunk lehetőséget a szakképzetlen menekültek képzésére is, mi így járulunk hozzá a válság megoldásához – mondta Winterkorn.