Szabályozottá válik az elektromos kerekes székkel és a mopeddel közlekedők utazása a főváros közösségi közlekedési járatain. A Budapesti Közösségi Központ részletesen kidolgozza az elektromos mozgássegítő eszközökkel való közlekedés szabályrendszerét.

A fővárosi közlekedési rendszer kiemelt feladata, hogy akadálymentes és biztonságos utazási környezetet biztosítson minden utas számára, így a fogyatékossággal élő, köztük a mozgáskorlátozott utasoknak egyaránt – olvasható a BKK honlapján.

Fontos, hogy a gyerekkocsival közlekedők, a nehezebben mozgó idősek, a kisgyermekekkel vagy a nagy csomagokkal utazók is könnyen megközelíthessék a budapesti megállókat és nehézségek nélkül felszállhassanak a járművekre.

A fővárosban az esélyegyenlőség megteremtése érdekében számos fejlesztés és felújítás valósult meg az elmúlt években. Az alacsonypadlós járművek száma jelentősen megnőtt, emellett átépült számos gyalogátkelőhely, megálló és járda, s ma már a közterületi FUTÁR kijelzők információi is hallhatók a látássérültek számára.

Az eddigi eredmények ellenére az esélyegyenlőség érdekében végzett fejlesztések nem állhatnak meg, további lépések szükségesek a szolgáltatási színvonal növeléséért. Ebben lehet egy következő fontos lépés az elektromos mozgást segítő eszközökkel való utazás szabályozása. Az ezzel kapcsolatban felmerült kérdések megvitatására a BKK meghívására fórumot tartottak a közelmúltban a fogyatékossággal élők, a közlekedési szolgáltatók és az autóbusz-vezetők képviselői.

A fórumon az a közös álláspont alakult ki, hogy a BKK-nak szabályoznia kell az elektromos kerekes székek és a mopedek szállítási feltételeit. A kitűzött célnak megfelelően, a közlekedésszervező a közeljövőben megjelenő üzletszabályzatának módosításában részletesebben fogja szabályozni az egyéb mozgást segítő eszközökkel történő utazás kérdését.

A BKK hatályos üzletszabályzata jelenleg kizárólag a vonatkozó kormányrendelet szerinti szövegezést tartalmazza („a fogyatékkal élő személy kerekesszékére és egyéb mozgást segítő eszközére a kézipoggyász legnagyobb tömegére és mérethatárára vonatkozó rendelkezések nem alkalmazandók.”).

Ezen túlmenően a BKK jelenleg nem szabályozza az egyéb mozgást segítő eszközök szállítását. A tervezett módosítással azonban az elektromos kerekes székkel és mopeddel közlekedők utazása várhatóan teljesen szabályozottá válik.