Nyáron sok kiskereskedő és vendéglátó kitelepül a vásárokra, fesztiválokra. Ilyenkor is kell nyugtát adniuk a vásárlóknak, de online pénztárgépet csak üzlethelyiségben és mozgóboltban kell használni.

Általános szabály, hogy a kiskereskedőknek üzletben vagy mozgóboltban kötelező a pénztárgép használata, de az alkalmi rendezvények standjaira – a TEÁOR szerinti 47.8 besorolású piaci kiskereskedelemre – ez nem vonatkozik. Nem kell pénztárgépet használni a készételt kínáló árusoknak sem, ha az értékesítés helye változó, valamint felszolgálás és ülőhely nem tartozik a vendéglátáshoz. Ilyen lehet például a fagylaltot, hot dogot, perecet kínáló árus.

Számlát vagy nyugtát azonban akkor is kell adni a vásárlóknak, ha nem kell pénztárgépet használni – hangsúlyozták a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának adott tájékoztatójukban az adóhivatal Fejér Megyei Igazgatóságának munkatársai.

Kitelepülésen három lehetőségből lehet választani:

  • számla, egyszerűsített számla kibocsátása;
  • kézi nyugta kiállítása;
  • online pénztárgép használata az adózó döntése alapján.

Az egyébként pénztárgépet üzemeltető adózóknak a kitelepülésen kiállított kézi nyugták adatait utólag sem kell rögzíteniük a pénztárgépben.

További fontos tudnivalók a NAV alább is letölthető, „A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai” című információs füzetében.