A legfrissebb Morgan Stanley-prognózis szerint Magyarország GDP-je az idén 1,8 százalékkal nőhet – a tavaszi előrejelzésben még 2,5 százalék szerepelt.

Az egyesült államokbeli befektetési bank makroelemzői a feltörekvő gazdaságok közül csak Nigéria esetében hajtottak végre nagyobb negatív revíziót: ott 2,3 százalékponttal, mínusz 0,3 százalékra módosították a GDP-várakozást.

A régió gazdaságairól alkotott kép „vegyesen változott”: a Lengyelországra és a Csehországra vonatkozó prognózis lefelé módosult (az előbbi 0,5 százalékponttal, 3,1 százalékra, az utóbbi 0,3 százalékponttal 2,2 százalékra), a román, a szerb és horvát kilátások ugyanakkor javultak (rendre 0,3 százalékponttal 4,7 százalékra, 1,0 százalékponttal 2,6 százalékra, illetve 0,2 százalékponttal 1,9 százalékra). Mindez azt jelenti, hogy a figyelemmel kísért régiós országok közül Magyarországon várják a legszerényebb növekedést a Morgan Stanley elemzői.

A 2017-es prognózisok esetében is hasonló a helyzet, bár itt a magyar gazdasági növekedésre adott 2,5 százalékos előrejelzés erőteljesebb, mint a Horvátországtól várt 1,8 százalékos ütem.

A kormány a költségvetési irányszámok szerint az idén 2,5, jövőre 3,1 százalékos növekedést vár, ami azt jelenti, hogy a pesszimistább Morgan Stanley-féle forgatókönyvek megvalósulása esetén a tervezettnél nagyobb lehet a költségvetés hiánya. Ez azonban a pénzintézet elemzői szerint nem fenyeget túlzottdeficit-eljárással: a GDP-arányos hiány az idén 2,0, jövőre 2,6 százalék lehet.

A prognózisok szerint ugyanakkor a munkanélküliség tovább csökkenhet: az átlagos éves ráta a 2015. évi 6,8 százalékról az idén 6,0, jövőre 5,3 százalékra mérséklődhet.

Növekedhet a feszültség Magyarország és az EU között

Az októberi „kvóta-népszavazáson” a Morgan Stanley elemzői szerint is a nemek elsöprő többsége várható, az igazán fontos azonban a részvételi arány. Az érvényességhez a választópolgárok 50 százalékának le kellene adnia a voksát, miközben az arány az EU-csatlakozásról szóló 2003-as népszavazáson is csak 45,6 százalékos volt – emlékeztetnek a szakemberek.

Egyáltalán nem nyilvánvaló ugyanakkor, hogy az EU hajlandó lesz kivételt tenni Magyarországgal. Ha Magyarország annak ellenére nem tesz eleget az uniós rendelkezéseknek, hogy nem kap „felmentést”, akkor büntetésekkel szembesülhet. Ebben az esetben a társadalom bizonyos rétegei az EU-ból való kilépés mellett foglalhatnak állást. Bár a „Huxit” jelenleg elképzelhetetlen, rövid távon egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy növekedik a feszültség Magyarország és az EU között – vélekednek a Morgan Stanley elemzői.