A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében június végéig 2.174 hitelkérelem érkezett, 1.231 Mrd forint értékben, amelyből 579 Mrd forint beruházási- (lízinggel együtt), 652 Mrd forint pedig forgóeszköz-hitelkérelem volt.

Az 1.000 Mrd forintos hitelprogram keretében a jóváhagyott hitelek 839 Mrd forintot, a szerződött hitelek 641 Mrd forintot érnek el, miközben 382 Mrd forint folyósítására került sor. A 600 milliárdos forgóeszköz-hitelkeret gyakorlatilag kimerült, 94%-os kihasználtságot mutat – hangsúlyozta Lóga Máté.

Az ügyletszámokat tekintve megállapítható, hogy a hitelkérelmek 99%-a refinanszírozó partnereken keresztül érkezik be (hitelösszeg alapján 93%). A partnerek bevonása azt segíti, hogy a hitelprogram a gazdaság különböző szegmenseiben felmerülő igényeknek megfelelően és a legszélesebb körben legyen elérhető. A szerződött ügyfelek 68%-a köthető a mikro- és kkv szektorhoz, miközben a szerződött hitelállomány 40,6%-a feldolgozóiparban, 31,7%-a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén, 7,5%-a pedig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat területén működő vállalkozáshoz köthető.

Az új hitelszerződéseket vizsgálva mára a hitelprogram meghatározó szerepet tölt be az új vállalati hitelkihelyezésekben. A Hitelprogram keretében márciusban több mint 200 Mrd forint, áprilisban 240 Mrd forint, májusban 80 Mrd forint körüli értékben került sor szerződéskötésre.

Eközben a hazai bankrendszer összességében márciusban közel 280 Mrd forint, áprilisban közel 400 Mrd forint, májusban 283 Mrd forint összegben nyújtott új beruházási és forgóeszköz hiteleket, így a Magyarországon megkötött új hitelszerződések több mint felét tették ki a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében megkötött hitelszerződések. Ebben a három hónapban a forintban denominált új hitelszerződésen belül ez az arány még ennél is magasabb volt, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram hitelei a szerződött volumen kétharmadát is meghaladták – emelte ki Lóga Máté.

A 2023. februártól indult Hitelprogram a negatív gazdasági hatások ellensúlyozása, a recesszió kivédése, munkahelyek megvédése és az egészséges hitelezés megőrzése érdekében került bevezetésre, eredetileg 700 Mrd forintos kerettel. A Hitelprogram a jelenlegi magas hozamkörnyezetben biztosít rendkívül kedvező forrást a vállalkozások számára, a futamidő végéig kedvező, fix kamat mellett. Ez forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6%-os, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5%-os kamatot jelent.

A Kormány látva a vállalkozások Hitelprogram iránti rendkívüli érdeklődését, szem előtt tartva a családok, a munkahelyek és a gazdaság védelmét, további 300 Mrd forint biztosításával 1.000 Mrd forintra emelte a rendelkezésre bocsátható források összegét, így forgóeszközhitelből összességében 600 Mrd forint, beruházási hitelből 400 Mrd forint kerülhet a hazai gazdaságba.

(Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium)