Nem elég, ha a bankok a tőlük telhető módon védik vállalati ügyfeleik pénzügyi tranzakcióit, a cégeknek is résen kell lenniük, nehogy például valaki kívülről kém- vagy zsaroló programot telepítsen arra a számítógépre, amelyről az utalásokat intézik.

A vállalati elektronikus banki szolgáltatások éves szinten több tízezer milliárd forintos forgalmat kezelnek, így a biztonságos használat nem lehet kérdés. A vállalatoknak a magas szintű biztonsági eljárásokat alkalmazó rendszerek mellett is figyelni kell azonban a saját szerverükön tárolt állományokra, mivel a szaporodó zsarolóvírusok ezekre is veszélyt jelenthetnek – hívják fel a figyelmet a K&H szakemberei.

Az elmúlt közel másfél évtizedben a vállalati elektronikus banki szolgáltatások az adott cég hardverére telepített kliensprogram használatával napi szintű rutinná váltak. A K&H esetében ez éves szinten több millió bejelentkezést, több millió tranzakciót és több ezer milliárd forintos forgalmat jelent. Érthető tehát, ha a biztonság a legfontosabb elvárás. A biztonságos online azonosítás folyamatának állandó fejlesztése ezért elengedhetetlen – mondja Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok vezetője.

A jelenleg alkalmazott modern vállalati azonosító eljárások között található az USB token, azaz a számítógép USB portáljához csatlakoztatható speciális chipkártya, illetve az okostelefonra telepített virtuális chipkártya (ViCA). A mindkettőre jellemző kényelmes és egyszerű használat mellett a K&H Electra rendszerben kétszeres azonosítás is történik – azaz a rendszerbe mind belépéskor, mind a tranzakciók hitelesítése, aláírása során használni kell az azonosító eszközt (token vagy ViCA) –, mely biztosítja a biztonságos bankolást.

A magas biztonsági szintnek megfelelő autentikációs eljárások mellett is érdemes azonban tisztában lenni az elmúlt időszakban számtalan problémát és kárt okozó úgynevezett zsarolóvírusok jelenlétével. Habár ezek a programok nem közvetlenül a pénzügyi tranzakciókat, hanem az adott cég szerverén tárolt állományokat veszélyeztetik, a vállalati banki kliensprogramok által használt import fájlok vagy a beszállítói listát tartalmazó partnertörzs titkosításával a vírus gondot okozhat.

A számítógépen tárolt állományok sérülésének elkerülésére a rendszeres mentéseken túl is van azonban megoldás, a K&H a web Electra, azaz a külső webes felületen futó vállalati internet bank használatát javasolja. A web Electra használatakor sem telepítés, sem tárolás nem történik az adott cég szerverén, így a megbízásokat bármikor és bárhonnan el lehet küldeni, csupán egy böngészőre van szükség. A biztonságos adattárolás és a mobilitás mellett további fontos előny, hogy felhasználói beavatkozás nélkül frissítheti a bank a fejlesztéseket, így mindig az éppen aktuálisan futó verziót lehet használni.

A K&H web Electra rendszere mindezek felett arra is lehetőséget nyújt az ügyfeleknek, hogy nemcsak a K&H Bankban, hanem a KBC csoport bankjaiban, illetve más bankoknál nyitott számlákat is kezelje, így egyetlen felületen tranzaktálhatnak és kaphatnak egyenleginformációt – tette hozzá Hodina Péter.