A rezsicsökkentéssel a családok évente átlagosan 110 ezer forintot takarítanak meg – mondta az energetikai államtitkár.

A kormány háromlépcsős rezsicsökkentési programja révén átlagosan 25 százalékkal mérséklődött a földgáz, a villamos energia és a távhő ára – emlékeztetett Aradszki András a 2014-ben befejezett intézkedések eredményeit összegző hétvégi sajtótájékoztatóján.

Az energetikai államtitkár kiemelte, hogy a háztartások a program kezdete óta összesen 821 milliárd forintot takarítottak meg, csak idén 179 milliárdot – írja a Magyar Idők.

A családok évente átlagosan 110 ezer forintot spórolnak a közüzemi számláikon. A program elindítása óta 821 milliárd forint maradt a fogyasztóknál.

A rezsicsökkentés kedvező hatásai között sorolta Aradszki András a magyar családok pénzügyi erősödését, a megélénkült fogyasztást, a 2013 óta tartósan alacsony inflációt. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer létrehozásával javult a felhasználók fogyasztóvédelmi helyzete, a rezsicsökkentés nyomán a lakossági tartozások összege és a hátralékos fogyasztók száma is jelentősen mérséklődött.

Az elmúlt négy évben a 30 napon túli hátralékok 40-50 százalékkal zsugorodtak az egyes szolgáltatásoknál.

A legfrissebb adatok szerint fűtésre elhanyagolható számú háztartásban használnak villamos energiát, a többség földgázzal vagy távhővel, esetleg fával melegíti otthonát. A Főtáv Zrt.-nél az ellátott háztartások száma a tavalyi fűtési idényhez képest bővült – közölte a lap érdeklődésére a budapesti távhőszolgáltató.