A tavalyinál 15 százalékkal több, közel négyszázezer végrehajtás indult az idei első kilenc hónapban. Elsősorban a közműcégek és a távközlési szolgáltatók fordulnak a végrehajtókhoz a lejárt tartozások miatt.

Különféle tartozások miatt idén szeptember végéig összesen 375 ezer behajtás indult, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írja a Magyar Idők a Magyar Országos Közjegyzői Kamara adataira hivatkozva. Míg korábban az esetek nagyjából 70 százaléka került a végrehajtók elé, idén ez az arány már eléri a 80 százalékot.

Tartozások miatt az ingóságok és ingatlanok elárverezését legtöbbször, az esetek kétharmadában a közműcégek és a telekommunikációs társaságok kezdeményezik – mondta a lapnak Tóth Ádám. A közjegyzői kamara elnöke szerint ez nem meglepő, hiszen az elmaradt díjak és a kifizetetlen telefonszámlák hosszú évek óta vezetik a pénzbehjatási listát.

Bőven akadtak parkolási büntetések miatt indult procedúrák is. Manapság is sokan döntenek úgy, hogy nem fizetnek, ha kell, bíróság előtt védik meg álláspontjukat, mivel indokolatlannak tartják, hogy a települések parkolódíjat szednek. A bliccelők ügyei is gyakran kötnek ki a közjegyzők előtt. A hitelkártya- és az áruhitel-tartozásokat érintő ügyek viszont igen ritkák voltak idén, ahogy a cégek közötti elszámolási vitákból sem volt túl sok.