A lakhelyükül szolgáló város lehet a segítségére mindazon idős embereknek, akiknek már nem telik erejükből arra, hogy bevásároljanak, orvoshoz menjenek vagy takarítsanak otthon.

A szlovák városi önkormányzatok több olyan szolgáltatást is nyújtanak, amelyek megkönnyíthetik az idős, nyugdíjas emberek életét, miközben jóval jutányosabb áron elérhetőek, mintha azokat magánszemélyektől rendelnék meg – írja a hirek.sk.

Akadnak olyan szolgáltatások, amelyek nyugdíjasok százai körében közkedveltek, míg számos olyan is akad, amelyekről jelenleg még azt sem tudják, hogy léteznek. Éppen ezért a helyi önkormányzatok igyekeznek ezeket minél szélesebb körben, egyre gyakrabban propagálni.

A kisebb egészségügyi problémákkal küszködő, ugyanakkor egész napos gondoskodást nem igénylő nyugdíjasok intézhetnek maguknak gondozót. Az illető a megadott időben megjelenik a nyugdíjas otthonában, segít a főzésben, öltözködésben és vált néhány szót az idős emberrel.

Minden városban kissé eltérő szabályok működnek, de általánosságban érvényes, hogy gondozót az adott város hivatalának szociálisügyi osztályán lehet kérvényezni. A nyugdíjas vagy hozzátartozója kitölti az űrlapot, amely alapján az adott személy helyzetét orvos, illetve szociálisügyi munkás bírálja el.

Egy órányi gondozói szolgálat díja általában 80 centtől 3,00 euróig terjed. Egyes városokban mindez annak is függvénye, hogy a szolgáltatást igénylő az adott településen rendelkezik-e állandó vagy ideiglenes lakhellyel.