A magyarországi szálláshelyek vendégforgalma tavaly novemberben 16, míg az első 11 hónapban átlagosan 6,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az utolsó őszi hónap kiugró adata elsősorban annak köszönhető, hogy a menekültválság miatt egy évvel korábban visszaesett forgalom újra helyreállt.

Novemberben a magyarországi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 18, míg az általuk eltöltött éjszakáké 17 százalékkal (900 ezerre) bővült az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi vendégek száma 10, az általuk eltöltött éjszakáké 16 százalékkal (887 ezerre) nőtt – közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága 5,9 százalékponttal, 54,7 százalékra nőtt.

A külföldi turisták számának jelentős emelkedését elsősorban az alacsony bázisadat magyarázza: 2015-ben a Magyarországra érkező menekültek nagy száma miatt kevesebb turista jött. Ez akkor elsősorban a fővárosi szállodákat sújtotta, így nem meglepő, hogy a mostani számottevő emelkedés hátterében a forgalom kétharmadát fogadó budapesti szállodák 24 százalékos forgalomnövekedése áll.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 17 százalékkal (30 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 22 százalékkal (16,8 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 4,9 százalékkal (6,7 milliárd forintra), az egyéb bevétel 18 százalékkal (6,6 milliárd forintra) emelkedett. A november eleji hosszú hétvége miatt a szállodák az ilyenkor szokásosnál magasabb árakat érvényesítettek, illetve a turisták a magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtó szállodákat vették igénybe.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 38 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A novemberben működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1711 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,3 milliárd forint értékben, ami a belföldi szállásdíjbevétel 20 százalékát tette ki. November végén 2452 kereskedelmi szálláshely működött Magyarországon, s míg ezek száma nem változott egy év alatt, a kiadható férőhelyek száma 0,6 százalékkal 214 ezerre nőtt.

A tavaly január-novemberi időszakban a hazai szálláshelyek 6,5 százalékkal több, összesen 25,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek hat százalékkal (13 millió), a belföldiek hét százalékkal több (13 millió) éjszakát töltöttek a szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,2 százalékponttal, 57 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 8,6 százalékkal magasabb – 371,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 5,1 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 17,4 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.