A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program két kkv-kapacitásbővítő felhívására a korábban jelzettnél később lehet csak beadni a támogatási kérelmeket.

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” és a „GINOP-1.2.2-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” felhívások esetében a támogatási kérelmek beadhatósága az eredetileg tervezett 2017. január 16. helyett várhatóan 2017. január 25-re módosul – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati oldalon.

Az indoklás szerint „a vállalkozói-, piaci igényeknek való megfelelés és a gazdaság növekedését jobban szolgáló támogatott projektek érdekében soron kívül vizsgálatra kerülnek a felhívás egyes elemei”.

Az önállóan támogatható tevékenységek mindét felhívásban: „új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása”.

A forrást mindkét felhívásban az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése biztosítja társfinanszírozásban.

A 18 milliárd forintos keretösszegű GINOP 1.2.1-16 célcsoportjába „azon vállalkozások (és vállalkozók) tartoznak, amelyek hozzáadottérték-növekedési potenciállal vagy exportnövekedési potenciállal bírnak, a fejlesztésük eredményeként helyi, nemzeti, de főleg nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be vagy részvételük intenzitása ilyen tekintetben növekszik”. A sikeres pályázók 25 millió – 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, a kormány 150–250 támogatott támogatási kérelemmel számol.

A GINOP 1.2.2-16 keretösszege 21 milliárd forint, itt 5 millió és 25 millió forint közötti tételekre lehet pályázni (1000–2000 darab nyertessel számol a kiíró). A felhívás szerint „a támogatott beruházásnak olyan kapacitásbővítést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot”.