Tavaly 260 személyt vádoltak meg korrupcióval Szlovákiában. Kivételt az egészségügy, az egyetemek, az önkormányzatok és a szociális szolgáltatások alkalmazottai sem képeztek. A csúszópénz összege elérte a 338 ezer eurót, a felkínált kenőpénz pedig a 141 ezret.

A szlovák rendőrség az elmúlt évben 547 korrupciós bűncselekménnyel foglalkozott – írja a hirek.sk.

Az okozott anyagi kár közel 30 millió euróra rúgott, az európai pénzeszközök esetében pedig 5,5 millió euró volt – sorolta a számadatokat a Nemzeti Korrupcióellenes Egység (NPKJ) 2016, évi munkájának értékelése során Tibor Gašpar országos rendőr-főparancsnok és Peter Hraško, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) igazgatója.

„A korrupció szinte a társadalom minden szintjén jelen van” – jegyezte meg Gašpar.

Az esetek többsége, szám szerint 357 korrupciós eset volt, 40 esetben gazdasági és vagyon elleni bűncselekmény esete állt fenn, 117 esetben pedig az EU pénzalapok szabályainak a megsértésére került sor. Összesen 260 személy helyeztek vád alá, közülük 11 személyt választási csalás bűntettével összefüggésben.  

Van példa a gyors eljárásra is, ezt bizonyítja az az eset is, amikor a pozsonyi városi hivatal 39 éves pénzügyi és vagyonjogi ellenőre, Zuzana K. 5 ezer euró csúszópénzt kért, hogy soron kívül helyet biztosítson egy nyugdíjas otthonban.

Az érintett azonnal a rendőrséghez fordult. Az ellenőrt december 29-én helyezték vád alá, március 1-jén pedig meg is született az ítélet – jegyezte meg a rendőr-főparancsnok.