Tavaly februárhoz képest megháromszorozódott, előző hónaphoz viszonyítva pedig csaknem tízszeresére nőtt az idei év második hónapjában forgalomba helyezett, használt személygépkocsik száma Romániában.

Az úgynevezett Dragnea-törvény 101 illeték mellett eltörölte a regadóként emlegetett bélyegilletéket is, ami miatt megnyílt a kapu a használt gépkocsik behozatala előtt. Február elsejétől több száz, esetenként több ezer eurós adótól szabadultak meg a vásárlók – írja a Krónika.

A hivatalos statisztika szerint 68 731 autót sikerült az új tulajdonosoknak nevükre íratniuk a tavaly februári 22 857 és a 2017 januárjában regisztrált 7708 után. A német márkák bizonyultak a legnépszerűbbnek, azon belül több mint 19 ezer forgalomba került járművel a Volkswagen vezet. 8 ezerrel az Opel következik, a harmadik helyen a Fordot találjuk csaknem 7 ezerrel.

A környezetvédelmi bélyegilleték eltörlésével robbanásszerűen megnőtt a Sepsiszentgyörgyön beíratott használt autók száma is. Antal Árpád polgármester tájékoztatása szerint az év első hónapjaiban 729 gépkocsit jegyeztek be a városban, miközben 2015-ben egész évben csak 430-at és az elmúlt évben is összesen csak 1400-at.

„Ha ilyen ütemben folytatódik a használt autók vásárlása, év végéig eléri a négyezret, és akkor nem tudom, hogy fogunk létezni ebben a városban” – szögezte le az elöljáró.

A Sugás Áruház mögötti területen összesen 263 garázs és parkolóhely található, miközben csak az ott lakók 509 autóval rendelkeznek. „Ha kétszer annyi gépkocsi van, mint parkoló, akkor játszótereket, zöldövezeteket kell majd felszámolnunk?” – tette fel a kérdést a polgármester. Antal szerint parkolóházak építése jelentene megoldást, de annak a költségeit sem az önkormányzat, sem a lakók nem tudják finanszírozni, hiszen egyetlen hely kialakítása 6000-15000 euróba kerül.