A hét végén 150 országon végigsöprő zsarolóvírusos kibertámadás ébresztőül kell szolgáljon a kormányok számára – szögezte le a Microsoft, élesen bírálva a kormányokat, amiért számítógépes kártevőket halmoznak fel saját céljaikra.

Ez a támadás újabb példával szolgál arra, miért okoz akkora problémát a biztonsági rések kormányok általi tartalékolása – írta vasárnap egy blog-bejegyzésében Brad Smith, a Microsoft elnöke és jogi igazgatója. „Ez egy 2017-ben kibontakozott jelenség” – tette hozzá. A pénteken útjára indított és a világ 150 országában legalább 200 ezer számítógépet megfertőző zsarolóvírust szakértők szerint az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségétől (NSA) lopták el, más hackerszoftverekkel együtt. A kártevő a Windows operációs rendszerek egyik sebezhetőségét használja ki.

„Ismét az történt, hogy a kormányok által kihasznált (vírusok) kiszivárogtak a közös kibertérbe, és messze ható károkat okoztak” – állapította meg Brad Smith. „Hagyományos fegyverekkel összevetve ez annak a forgatókönyvnek felel meg, mintha az amerikai hadseregtől ellopnák Tomahawk rakétáinak (manőverező robotrepülőgépeinek) egy részét” – példálózott a Microsoft elnöke. „A közelmúltban tanúi voltunk, ahogy a CIA által elspájzolt biztonsági rések feltűntek a WikiLeaks oldalán, most pedig ez az NSA-től ellopott biztonsági rés sújtja világszerte a felhasználókat.”

Informatikai szakértők az AP hírügynökség szerint régóta vitáznak arról, milyen egyensúlyt kellene tartaniuk a kormányzati hírszerző ügynökségeknek azon törekvésük között, hogy titokban tartsák a szoftverhibákat kémkedési és kiberháborús célokra, illetve, hogy megosszák az általuk felfedezett szoftverhibákat a technológiai cégekkel. Az NSA és a washingtoni Fehér Ház egyelőre nem kívánta kommentálni a Microsoft elnökének nyilatkozatát. (MTI)