A világ legnagyobb cégeinek közel kétharmadát (68 százalék) fenyegetik vízügyi kockázatok, ami jelentős hatással lehet az üzleti tevékenységükre és bevételeikre – állapítja meg egy fenntarthatósági szervezet jelentése.

A CDP felmérésében résztvevő cégek összesen 8 olyan vízkockázatot azonosítottak, amelyek hatással lehetnek az üzletmenetükre. Ezek közé tartozik például a vízhiány, illetve a víz árának emelkedése is – olvasható a Mabisz honlapján.

A CDP felmérésében 405 cég vett részt, összesen mintegy 2413 egyéni kockázatot azonosítottak a közvetlen műveletek, további 788-at pedig az ellátási lánc különböző pontjai mentén. Ezek közel fele (44 százalék) ráadásul a következő három évben be is következhet.

A vízkockázatok leginkább a feltörekvő piacokat – például Brazíliát, Kínát, Indiát és Mexikót – érintik majd, ahol a befektetők egyébként komoly növekedési lehetőségeket látnak. Dél-Amerika legnagyobb és leggazdagabb városa, Sao Paulo például már vészesen közel áll ahhoz, hogy kifogyjon a vízkészleteiből.

A cégek több mint fele (53 százalék) nem végez átfogó kockázatértékelést, holott ez az első lépés ahhoz, hogy az üzletmenet folytonossága biztosítható legyen olyan fenyegetések esetén, mint egy esetlegesen fellépő vízhiány, a korlátozott hozzáférhetőség vagy a vízminőség romlása.