A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái szerint a Közös Agrárpolitika az Európai Unió alapja, és számos közös célt valósít meg, aminek érdekében fenn kell tartani egy erős költségvetést, és továbbra is biztosítania kell az EU élelmiszer-függetlenségét.

A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak rendkívüli ülését rendezték meg 2017. június 1-2. között Lengyelországban a Varsó melletti Nadarzynban, ahol a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak a V4 országok földművelésügyi minisztereinek a Varsói Élelmiszeripari Expo alatt tartott találkozója alkalmából.

Az agrárkamarák képviselői megvitatták a neonikotinoidok alkalmazásának felfüggesztésével kapcsolatos helyzetet. A V4 országok agrárkamaráinak elnökei közösen kijelentették, hogy az EU-nak bizonyos esetekben újra kell gondolnia a neonikotinoidok tiltását. Ez azzal magyarázható, hogy az új rovarölő szereknek széles körben elérhetőnek kell lenniük a növénynemesítők számára, és nem csak a kiválasztott nemzetközi konszernek. Az ilyen megoldások ahhoz vezethetnek, hogy a nemzeti növénynemesítők által létrehozott, és az adott régió viszonyaihoz jobban igazított őshonos növényfajták kiszorulnak a piacról – húzták alá a tanácskozáson. 

A szakemberek egyetértettek abban, hogy össze kell állítani a kiskereskedők által alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok uniós listáját. Az EU belső piaca több, egymással versengő és az élelmiszertermelőkkel szemben előnyöket élvező szervezet között oszlott meg. Ezért a tisztességtelen gyakorlatokat gyorsan azonosítani kell, és megfelelő jogi keretet kell elfogadni uniós szinten annak megakadályozására, hogy a kiskereskedők visszaéljenek a helyzetükkel.

A V4 országok agrárkamaráinak elnökei ismét szót ejtettek a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni jövőjéről. Elhangzott: a KAP az Európai Unió alapja, és számos közös célt valósít meg. Ennek érdekében fenn kell tartani egy erős költségvetést és továbbra is biztosítania kell az EU élelmiszer-függetlenségét, így is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez. A KAP-nak egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítania az egységes agrár-élelmiszeripari piacon. Ennek érdekében el kell hagyni a történelmi kritériumokat, és fel kell számolni a tagállamok közvetlen kifizetéseinek mértékei közötti különbségeket. A jövőbeli KAP-nak nagyobb mértékben kell stabilizálnia a mezőgazdasági piacokat, és meg kell akadályoznia a válsághelyzeteket a mezőgazdaságban. Rendkívül fontos stabil jövedelmet biztosítani a gazdaságoknak, mérettől függetlenül. A találkozó résztvevői kijelentették, hogy a KAP-ot fokozatosan korszerűsíteni és egyszerűsíteni kell a gazdák számára, a szerkezetének alapvető változtatásai nélkül. 

A találkozón megvitatták még a cukorkvóta eltörlésének lehetséges forgatókönyveit. A cukorpiac liberalizációja miatt sok cukorrépa-termelő aggódik a cukorrépa-termelés jövedelmezőségének esetleges csökkenése miatt, mivel az üzletág magas költségeket eredményez. A termelés jövedelmezősége biztosításának egyik formáját jelentő, és a termelők értékesítési láncon belüli helyzetét jelentős mértékben megerősítő cukorrépa minimálár eltörlése olyan helyzetet hozhat létre, amikor a cukoripar nem lesz köteles arra, hogy egy meghatározott árat fizessen a gazdáknak a termésükért – olvasható a NAK közleményében.