Összesen 7,6 milliárd forint fejlesztési támogatást nyert el 20 kutatóhely a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) két felhívása keretében, amely egy újabb lépés, hogy Magyarország kutatásfejlesztési központtá válhasson – jelentette be Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

Hozzátette: a felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek a támogatásból kutatási infrastruktúrájukat fejleszthetik, új kutatókat alkalmazhatnak, valamint lehetőségük van hazai és nemzetközi kutatási, vállalati együttműködéseik bővítésére.

A Stratégiai K+F műhelyek kiválósága és a Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás felhívások keretében olyan szervezetek nyertek támogatást, amelyek tudományos kutatásokon keresztül nemzetközileg jegyzett, magas színvonalú kutatási eredmények elérését, és fenntartható kiválósági központok („center of excellence”) létrehozását vállalták, továbbá hozzájárulnak a hazai kutatási infrastruktúra versenyképességének erősítéséhez, a nemzetközileg is erős tudás-centrumok kialakításához, ezzel is elősegítve a nemzetközi kutatási együttműködések kialakítását, elmélyítését – hangsúlyozta az államtitkár.

A fejlesztések eredményeként több mint 1900 kutatót érintő kutatási infrastruktúra fejlesztés, 351 új publikáció jön létre, valamint 142 további kutató kerül alkalmazásra és 51 kutató szerez majd a projekt témájához köthető értekezéssel tudományos fokozatot. (MTI, NGM)