Románia gazdasága folytatja a képességeit felülmúló növekedést. A megfelelő korrekciók hiányában az állami költségvetés hiánya a GDP 3,3 százalékáig mélyül – figyelmeztetett kedden publikált tanulmányában a Világbank.

Ha valóban így alakul a deficit, akkor az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Románia ellen, és forrásmegvonások jöhetnek – írja a Krónika.

A washingtoni székhelyű pénzintézet elemzői azt írják, hogy a bukaresti kormány által 2017-ben elfogadott adóügyi intézkedések nyomást gyakorolnak a büdzsére, mélyítve a hiányt.

A világbanki szakértők szerint minőségi előrelépésre van szükség az adópolitika terén, azt egyensúlyba kell állítani, és „a fenntartható konvergencia biztosítása érdekében a fogyasztást a befektetések irányába kell elmozdítani”.

Nem a Világbank az egyetlen intézmény, amelyik a túlzott deficitre figyelmezteti Romániát. Múlt héten az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésében mutattak rá a brüsszeli elemzők, hogy az államháztartási hiány mind az idén, mind a jövőre túllépi a GDP 3 százalékát.