Csaknem tízezer szlovákiai vállalat költözött külföldre 2014 óta, főleg a kis- és nagykereskedelem, valamint a gépjármű-karbantartás területéről.

A legtöbb cég Magyarországra és Csehországba helyezte át a székhelyét Szlovákiából – írja a hirek.sk. A vállalatok a legnagyobb számban 2016-ban hagyták el a szlovák piacot, tavaly a kiáramlás mértéke valamelyest csökkent.

A Bisnode tanácsadó és gazdasági adatokat elemző cég jelentése szerint 2016-ban 2425 vállalat hagyta el az országot, tavaly 36-tal kevesebb.

Magyarország iránt a legnagyobb az érdeklődés, déli szomszédunkba az utóbbi években összesen 2515 cég helyezte át a székhelyét. „A szomszédos Magyarországot már hosszabb ideje egyfajta adóparadicsomnak tekintjük, a szlovák cégek fokozatos, bár kezdetben lassúbb ütemű kiáramlása ebbe az országba már nyolc-tíz éve elkezdődött” – mondta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője.

Magyarországon jelenleg több mint 10 ezer szlovák társaság vállalkozik aktívan.

A Bisnode Szlovákiában 262 804 vállalatot tart nyilván, részvénytársaságokat és korlátolt felelősségű társaságokat vegyesen. A 2014 óta külföldre költöző társaságok az összes cég 3,6 szátalékát teszik ki.