A kormánytól kérnek segítséget a sertéstartók, az elmúlt hetekben kialakult átvételi árak ugyanis csaknem 20 százalékkal maradnak el a termelők költségeitől. A szakma több pontból álló javaslatcsomagban vázolta fel a legfontosabb intézkedéseket.

A kormányhoz fordul a sertéságazatban kialakult válságos helyzet miatt a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) – írja a Magyar Idők.

A szervezet legutóbbi elnökségi ülésén komplex javaslatcsomagot fogadott el, amit hamarosan a Földművelésügyi Minisztériumnak és a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságnak is eljuttatnak majd. Németh Antal, a VHT elnöke a lapnak elmondta: vészhelyzet van, a cégek léte forog kockán, ezért komoly intézkedésekre és elhatározásokra van szükség.

Az elnök szerint a szakma tisztában van azzal, hogy a kormánynak az év végéhez közeledve nincsenek forrásai arra, hogy pénzzel segítse az ágazatot. Éppen ezért olyan javaslatcsomagot állítottak össze, amely különböző intézkedésekkel, pluszforrás bevonása nélkül segítheti a termelők életben maradását.

– A kért intézkedések egy része a már megítélt támogatások gyorsított kifizetését érinti. Emellett a termelők szeretnének biztosítékot kérni arra, hogy a hízóállat-támogatások a korábbi 8,6 milliárd forintról az ígéretek szerint valóban 9,2 milliárd forintra nőnek. A javaslatcsomag része egy új, kamattámogatott hitelkonstrukció is. Áthidaló kölcsönmegállapodást szeretnénk kötni a pénzintézetekkel, amihez állami támogatást kérünk – jegyezte meg Németh Antal.

Szintén a gazdálkodók likviditását segítené, ha sikerülne elérni, hogy a vágóhidak mielőbb kifizessék az átvételi árat a gazdáknak, emellett az integrációk minél szélesebb fejlesztését is szorgalmazzák.