Az orosz pénzügyminisztérium közleménye szerint bár Ukrajna nem fizette vissza adósságát, december 31-ig tart a türelmi idő, addig nem beszélhetünk államcsődről.

December 20-án éjfélkor lejárt a határidő, hogy Ukrajna visszafizesse Oroszországnak 3 milliárd dolláros tartozását. Az orosz pénzügyminisztérium kedden azt közölte, hogy az adósság rendezésére az év végéig türelmi időt hagyott Kijevnek, s ha az összeg nem érkezik meg legkésőbb december 31-én, csak akkor beszélhetünk Ukrajna technikai államcsődjéről.

Kijev az utóbbi hetekben többször deklarálta, hogy nem fizet, mert Oroszországot a többi külföldi hitelezővel azonos kategóriába sorolja. Ők pedig elengedtek 20 százalékot a hitelekből, és a törlesztés dátumát is későbbre halasztották. Moszkva minderre nem hajlandó.

A Kreml legutóbb azt ajánlotta, hogy Kijev a következő három évben 1-1 milliárd dollárt törlesszen, de az ukrán államfő és a kormány ezt nem fogadta el.

A háttérben tovább tart Ukrajna győzködése, mind az Európai Bizottság, mind a Nemzetközi Valutaalap igyekszik rávenni az ukránokat a fizetésre – azonban egyelőre patt helyzet alakult ki.