Interneten beszerezhető étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a potencianövekedést elősegítő étrend-kiegészítőket gyógyszerhatóanyag jelenléte miatt kellett azonnali hatállyal kivonni – tudatta a szervezet.

A kiadott közleményben a hivatal arra kéri az érintetteket, hogy a Natur Herb Medical Kft. által forgalmazott Herkules és Maraton extra elnevezésű terméket semmi esetre se fogyasszák, ugyanis azokban laboratóriumi vizsgálatok Tadalafilt és Szildenafilt gyógyszerhatóanyagokat mutattak ki.

Miután az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban nem lehetnek gyógyszerhatóanyagok, mert azok keringési és idegrendszeri problémát okozhatnak.

A gyógyszerhatóanyagok felhasználása kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, az ilyen típusú hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött – hangsúlyozták a közlésben.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy jelezzék a Nébih zöldszámán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen, ha ezeknek a készítményeknek a forgalmazását észlelik.