Hamarosan saját gyártású whiskyt kortyolhatnak az italra szomjazó oroszok. Ráadásul a borsos árú import termékeknél 30-35 százalékkal olcsóbban juthatnak majd hozzá a Stolihoz.

Ha Thaiföldön, Indiában vagy Argentínában készítenek saját nemzeti whiskyt, miért ne tehetnék ezt meg Oroszországban is? A kérdést nem csak feltették Moszkvában, hanem a választ is megtalálták rá, mert néhány hónapon belül megkezdik az első orosz whisky gyártását Stoli márkanév alatt, írja a Kommerszant orosz gazdasági napilap. A Vedk vállalat termékét az ugyancsak állami cég, a Szojuzplodoimport dobja majd piacra.

A Stoli megjelenését közel két évig tartó piackutatás előzte meg. A márka szülőatyjai úgy találták, hogy a termeléshez minden adott: a hazai alapanyag, a szakképzett munkaerő, a világszínvonalú technológia. Ráadásul fontos szempont volt, hogy az Oroszországban kapható külföldről behozott italoknál jelentősen olcsóbban hozzá lehessen jutni, az orosz árakhoz képest azért így is elég drága whiskyhez. Egy 0,75 literes Stolit 660 rubelért (4500 forintért) kínálnak majd, míg a jelenlegi legolcsóbb whiskyért majdnem ezer rubelt (7 ezer forintot) kérnek el. A gyártásnak nincs akadálya, főleg azt követően, hogy a bíróság elutasította a Stolichnaya vodkát gyártó cég, az SPI keresetét, amelyben arra hivatkoztak, hogy a whiskyre kitalált Stoli márkanév megtévesztő lenne. Hiszen a Stolichnayát a világ 190 országába szállítják, és sok helyen a rövidített, Stoli néven vált ismertté a vodka. A bíróság azonban ezt másként látta.