Magyar cég is van az Európai leginnovatívabb kkv-it támogató uniós pályázat legfrissebb nyertesi között.

A Hungaro Lux Light pályázata is támogatást kapott az EU Horizont 2020 programja kkv-kat célzó eszközének 2. fázisában.

A Horizont 2020 „Kkv-eszköze” („SME instrument”) 42 pályázatot tartott támogatásra érdemesnek, összesen 68,5 millió euró értékben. A győztesek akár 2,5 millió eurót (az egészségüggyel összefüggő területeken működők akár 6 millió eurót) is kaphattak az innováció finanszírotására és az üzleti terv kidolgozására.

A június elején kihirdetett győztesek között van a Hungaro Lux Light is: a köztéri LED-világítás hatékonyságának 15 százalékos javítását célzó „Optilight” projekt 1,6 millió eurós támogatást kapott. Az 1996-ban alapított cég néhány éve kezdett LED-es világítástechnikai termékeket gyártani.

A március 18-i határidőig 614 pályázat érkezett be, 230 érte el a „jelentkezési küszöbszintet” és 37-et tartottak támogatásra érdemesnek. A spanyol kkv-k rendszeresen jól szerepelnek a Horizont 2020-ban, ezúttal 7 cég jutott több mint 12,6 millió eurós finanszírozáshoz. Hasonlóan sikeresen pályáztak az olasz, a finn, a francia, a holland és az egyesült királyságbeli kkv-k is. A program 2014. január 1-jén indult, azóta a „kkv-eszköz” második fázisában 22 ország 214 vállalata nyert több mint 294 millió eurónyi támogatást.

Jól szerepelnek a magyar cégek

Az országok rangsorát mind a nyertes cégek számát, mind az elnyert finanszírozás tekintetében Spanyolország vezeti: 32 cég összesen 38,99 millió euró támogatást nyert. Az Egyesült Királyság 29 nyertesről és 38,6 millió eurós uniós támogatásról számolhat be, majd Hollandia következik (21 kkv, 32,68 millió euró). Magyarországról a 2. pillérben ezidáig 9 cég nyert támogatást, összesen 7,79 millió euró értékben. A három dobogóson kívül ennél több győztes céggel csak Franciaország, Németország, Svédország, Olaszország és Finnország dicsekedhet.

Horizont 2020

A Horizont 2020 a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére; költségvetése megközelíti a 79 milliárd eurót. A pályázati forrásokat közvetlenül Brüsszelből lehet elnyerni: az elbírálásnál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás.

A program kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort: a leginnovatívabb kkv-k támogatására bevezetett eszköz 1. fázisa a koncepció kidolgozását, 2. fázisa az innovációs projektpályázat elkészítését, 3. fázisa a piacra lépést hivatott segíteni.