Több kereskedelmi lánc megnyitja áruházait már most vasárnap, miután pénteken kihirdették az ezt lehetővé tévő törvényt, de vannak köztük olyanok is, amelyek már korábban, a most hatályát vesztő törvény alapján tervezték az április 17-i nyitva tartást.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy április 17-én, vasárnap áruházai közül 147-et megnyit a vásárlók előtt, miután pénteken kihirdették és szombaton hatályba lép a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvény. Az érintett áruházak vasárnap reggel 6 – bizonyos áruházak reggel 5 – és este 10 óra között várják a vásárlókat. Az áruházakban kizárólag azok a munkatársak dolgoznak majd, akik önként vállalták a vasárnapi munkavégzést – hangsúlyozta a cég.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. – mint közleményében fogalmaz – a vásárlói igényekre tekintettel vasárnap kinyitja mind a 108 áruházát, miután hatályba lép a vasárnapi zárva tartás visszavonásáról szóló törvény. Az Aldi üzletei április 17-től vasárnaponként 8 és 18 óra között lesznek nyitva.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. fokozatosan vezeti be új nyitvatartási rendjét, így április 17-én csak a már korábban is betervezett 67 egység tart nyitva – közölte a társaság. Öt olyan Spar szupermarket várja majd a vásárlókat, amely a most hatályát vesztő törvény szerinti egy szabadon választható vasárnapi napot április 17-én kívánt felhasználni. Az üzletek szándékukat jogszerűen, az előírt határidőt betartva, a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról rendelkező jogszabály elfogadásától függetlenül már korábban bejelentették – hangsúlyozta a Spar. Ezeken az áruházakon kívül az a 11 Spar üzlet és 51 Spar express koncepciójú OMV-shop tart nyitva, amelyek a vasárnapi boltzárra vonatkozó törvény hatálya alatt is folyamatosan nyitva lehettek.

Az Auchan Magyarországon teljes arculatváltáson ment át, az új imázs indulásával összehangolva április 17-én, vasárnap reggel 8 és 20 óra között nyitva tart az Auchan 14 áruháza.

A Lidl Magyarország korábbi tájékoztatását pénteken megismételve azt közölte: az áruházlánc a munkavállalók érdekeit is szem előtt tartva megvizsgálta a boltok működési rendjét. A csaknem 4000 dolgozó érdekeit képviselve, az elkészült heti munkaidő-beosztásokat tiszteletben tartva úgy döntöttek, hogy most vasárnap még nem nyitják ki az üzleteket. A törvény hatályba lépése után a Lidl az abban foglaltaknak megfelelően fog eljárni.

A Media Markt arról tájékoztatta az MTI-t: ahhoz, hogy megteremtsék a vasárnapi nyitva tartás optimális feltételeit, egyeztetésre van szükség dolgozóikkal. Ha az új törvény hatályba lép és az egyeztetések is lezajlanak a következő napokban, akkor jövő vasárnap, tehát április 24-én már az ország összes Media Marktja nyitva lehet.

Az IKEA lakberendezési áruházlánc azt közölte, hogy most vasárnap még nem nyit ki, a cég jelenleg vizsgálja, hogy az elfogadott törvényjavaslathoz igazodva mikortól alakíthatja át a működését úgy, hogy a hét minden napján biztosíthassa a vásárlás lehetőségét.

A Penny Market azt a döntést hozta, hogy valamennyi üzletük reggel 8-tól 18 óráig nyitva tart vasárnap. Ugyanakkor ezen a vasárnapon a munkavégzés kizárólag önkéntes alapon történik, amelyért a törvényi mértéknél lényegesen magasabb, 200 százalékos pótlékot fizetnek.

A Hervis sportszer- és sportruházati lánc 27 magyarországi üzletéből 5 fővárosi és 15 vidéki bolt már most vasárnap nyitva lesz a többi Hervis áruház pedig jövő vasárnap csatlakozik a heti hét napos nyitvatartáshoz. A társaság közleménye idézi Viola Krisztinát, a Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft. ügyvezetőjét, aki elmondta: a dolgozók körében is népszerű a kormány döntése, a legtöbb üzletben több önként jelentkező is volt a vasárnapi munkára.

Több bevásárlóközpont hivatalos honlapján jelezte, hogy egyes boltjaik már most vasárnap nyitva lesznek, így többek között a budapesti Árkád, a MOM Park, az Aréna Plaza, a Csillagvár és az Ázsia Center. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) az MTI megkeresésére pénteken közölte: a kereskedők visszajelzése szerint a többségük nyitni akar. Az egyes üzletek megnyitása az érintett kereskedő döntésén is múlik, erről a központok nem tudnak konkrét tájékoztatást adni.

Figyelni kell a kiírásokat

Minden kereskedő köteles feltüntetni a bejárat előtt a nyitva tartást, innen lehet majd tájékozódni, hogy pontosan mely üzletek nyitnak ki április 17-én – nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára pénteken az MTI-nek miután megjelent a Magyar Közlönyben a kereskedelemről szóló törvény módosítása, amely ismét lehetővé teszi, hogy a boltok nyitva lehessenek vasárnap.

Vámos György elmondta, hogy a szombaton hatályba lépő törvény a 2015. március 15. előtti állapotot állította vissza.

A főtitkár szerint nem valószínű, hogy a vásárló a 2015. március 14. előtt vasárnap nyitva tartó üzleteket találja majd nyitva e hét utolsó napján is, hiszen a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem minden társaság tudott felkészülni az üzletnyitásra.

Az OKSZ főtitkára emlékeztetett, korábban sem volt nyitva minden bolt vasárnap, általában a bevásárlóközpontokban lévő üzletek, az üzletláncok, szakáruházak tartottak nyitva ezen a napon is, és most is erre lehet számítani.

A pékségek is „egésznaposak” lesznek

A most hatályát vesztő törvényben a teljes tiltás alól kivételt képezők – például a virágárusok és a pékek -, akik vasárnap 12 óráig lehettek nyitva, most már ugyancsak egész nap a vásárlók rendelkezésére állhatnak majd – tette hozzá.

Az OKSZ főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a nyitva tartás változását az önkormányzatokhoz mindig be kell jelenteni. Az éjszakai üzleti nyitva tartás is szabaddá válik a törvény hatályba lépését követően, és az alkalmazott is a pult mögé állhat vasárnap, nemcsak a tulajdonos – mutatott rá az OKSZ főtitkára, hangsúlyozva, hogy az alkalmazottakkal a munkabeosztás változását egy héttel korábban kell közölni.

Emiatt a most vasárnap újra kinyitó üzletek csak rendkívüli munkavégzés elrendelésével tudják foglalkoztatni az alkalmazottakat. A rendkívüli munkavégzésért az alkalmazottat 100 százalékos, a vasárnapért 50 százalékos, így most összesen 150 százalékos bérpótlék illeti meg – mondta Vámos György.