Az ipartestületek súlyos gondnak látják, hogy a településeken a szolgáltatások fenntartásához kevés a helyi szakember, illetve a fiatalok nem akarnak vállalkozni – Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke.

Az elnök a munkahelyteremtésben jelentős szerepet betöltő mikro- és családi vállalkozások támogatását sürgette. A digitalizáció terjedésével a tömeggyártásnál a számítógép vezérelte gépek kerülnek előtérbe, így a foglalkoztatás jelentős része a szolgáltató iparra, az egyedi termékeket előállító kézműiparra tevődik át – fejtette ki a távirati irodának.

A munkaadói szervezet regionális fórumainak tapasztalatait összegezve elmondta: az ipartestületek súlyos gondnak látják, hogy a településeken a szolgáltatások fenntartásához kevés a helyi szakember, illetve a fiatalok nem akarnak vállalkozni.

Példaként említette, hogy egy felmérésben 793 tanulót – fele szakmunkásképzőbe, fele szakközépiskolába járt – kérdeztek meg, közülük mindössze 1-2 százalék szeretne vállalkozásba kezdeni. Pedig fontos lenne, hogy a helyi szolgáltató szakembereket helyben neveljék ki, ezzel lehetne a fiatalokat az ottmaradásra, vállalkozás indítására rábírni.

Az IPOSZ munkaadói érdekképviseletként négy – Heves, Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar – megyében tudott delegáltat küldeni a megyei szakképzési bizottságokba, és itt lesz lehetősége a helyi szakemberképzést segíteni, a tapasztalatokat gyűjteni – fogalmazott Németh László.

A szakképzést segítheti az is, hogy az ipartestületek a társadalmi felelősségvállalás keretében összegyűjtik a régi mesterségeket, az ismereteket archiválják, a térségükre jellemző helyi szakmákról kiadványt jelentetnek meg. Az ipartestületek jelen vannak a helyi kulturális életben, az év eleji báli szezon idején támogatást gyűjtöttek a településükön, a térségükben lévő szakképző iskoláknak.

Az IPOSZ elnöke jelezte: a kézműves iparosok nehezményezték, hogy a helyi ipartestületek a korábbiakkal ellentétben az idén nem igen részesülnek támogatásban, pedig az ipartestületek működési költségeikhez, a vállalkozói szolgáltatásokhoz a törvényi lehetőségekkel élve innen tudtak forrást szerezni. Fontos lenne, hogy ne csak a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai részesüljenek az állam támogatásából, hanem más érdemi munkát végző érdekképviseletek is – mondta Németh László.