Az Európai Unió tízszer annyi friss vágott rózsát importál az unión kívülről, mint amennyit a harmadik országokba exportál. Az elsőszámú kereskedő Hollandia, az import rózsa fele Kenyából származik.

2017 első tíz hónapjában az EU-tagállamai 62 millió euró értékben exportáltak friss vágott rózsát EU-n kívüli országokba, míg a harmadik országokból származó import ugyanebben az időszakban elérte a 624 millió eurót – tájékoztatott az Eurostat.

Export

Az EU elsőszámú rózsaexportőre Hollandia, ahonnan a szóban forgó időszakban 43 millió euró értékben (ez a teljes export 70 százaléka) indult friss vágott rózsa az EU határain túlra. Litvánia 7 millió euró, Németország valamivel több, Lettország pedig valamivel kevesebb mint 5 millió euró értékben exportált friss vágott rózsát.

Az uniós rózsaexport több mint háromnegyede két országba, Oroszországba (45 százalék) és Svájcba (31 százalék) érkezik. Norvégia az uniós rózsaexport 6 százalékát, Belorusz az 5 százalékát kapja.

Import

Hollandia 2017 első tíz hónapjában 478 millió euró értékben importált friss vágott rózsát nem uniós országokból (ez a teljes EU-import 77 százaléka). Az Egyesült Királyság 60 millió euróval a második, Németország 35 millió euróval a harmadik, Spanyolország 30 millió euróval a negyedik számú rózsaimportőr.

2017. január–októberben a tagállamok 317 millió euró értékben importáltak friss vágott rózsát Kenyából, ez a teljes import 51 százaléka. Etiópia 16 millió euró, Ecuador 108 millió euróval, Columbia pedig 30 millió euróval került fel a legnagyobb rózsaimportőrök listájára.