Az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottság a héten szavazott az uniós kék kártyát szabályozó irányelv reformjáról, amelynek célja, hogy vonzóbbá tegye a magasan képzett munkaerő számára az EU-t.

Folyamatosan öregszik Európa társadalma, ezért nagyon fontos, hogy a magasan képzett szakerő vonzó célpontnak találja az uniós országokat. Az EU azért vezette be a kék kártyát, hogy megkönnyítse a harmadik országbeli, magas szintű képzettséggel rendelkezők munkavállalását az uniós tagállamokban. Egy gyorsított eljárást tesz lehetővé, amely alapján a tagországok kedvezőbb feltételek mellett állíthatnak ki harmadik országbeli munkavállalók számára különleges tartózkodási és munkavállalási engedélyt – olvasható az Európai Parlament közleményében.

„A kék kártya nem kapott túl nagy nyilvánosságot. Egyes országok a saját nemzeti rendszerüket használják, míg mások pedig egyszerűen nem használják ki a rendszer nyújtotta előnyöket” – magyarázza Claude Moraes (szocialista, brit) jelentéstevő, hogy miért volt szükség az irányelv reformjára. További részletek az itt elérhető videóban.