Az európai uniós szabályok tiltják, hogy ugyanaz a termék ugyanazzal a címkével más-más minőségű legyen különböző európai országokban – válaszolta az Európai Bizottság, amikor európai parlamenti képviselők arra panaszkodtak, hogy a közép-kelet-európai országokban silányabb minőségűek ugyanazok a termékek, mint Nyugaton.

Európai bizottsági források elmondták, a vonatkozó európai jogszabályok lehetővé teszik, hogy a tagállamok illetékes hatóságai véget vessenek a hasonló kereskedelmi praktikáknak, amennyiben azokkal átverik a fogyasztókat – írja a Krónika.

Mint a Politico.eu portál is rámutat, egy vizsgálat során olyan termékeket vetettek össze, amelyek címkéje megegyezik, illetve ugyanaz az üzletlánc forgalmazza Németországban és Csehországban, s kiderült, a keletebbre fekvő tagállamban kevesebb teljes kiőrlésű gabona vagy több zsír volt benne.

2015-ben a prágai kémiai és műszaki egyetem fedte fel, hogy egyes, Csehországban értékesített termékek nemcsak gyengébb minőségűek, hanem még drágábbak is, mint Németországban.

Az ügy egyik brüsszeli zászlóvivője Daciana Sârbu szociáldemokrata párti (PSD) európai parlamenti képviselő, aki a cseh Pavel Pockal közösen benyújtott interpellációban azt kérte az Európai Tanácstól, hogy vizsgálják meg és orvosolják a kialakult helyzetet.

Mint a két képviselő – akik az EP egészségügyi bizottságának alelnökei – rámutatott, összehasonlító vizsgálatok bizonyítják, hogy kettős mércét alkalmaznak az Európai Unióban az élelmiszerek minőségét illetően. A kelet-európai piacon olyan termékek vannak forgalomban, amelyek több transzzsírt tartalmaznak, túlzott fogyasztásuk pedig káros a szívre.

„Az EU mezőgazdasági minisztereinek a tanácskozásán Csehország és Szlovákia vetette fel a problémát, és rámutattak, hogy még a Coca-Cola cukortartalma is különböző, mint a nyugatabbra forgalmazott üdítőkben. Régóta benne van a köztudatban, hogy vannak Kelet-Európának és vannak Nyugat-Európának gyártott termékek, a két tagállam éppen ezért tűzette napirendre az ügyet. Nem született semmilyen döntés” – mondta el Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter.

„Létezik európai uniós keretszabályzat, ám ezt minden ország saját elvárásaira szabja, tehát e szerint változhat a beltartalom, a tárolási és a szavatossági idő” – mondta a Krónikának Sikó Barabási Sándor. A Kovászna megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője hangsúlyozta, a paramétereket mindig az előállító szabja meg, feltünteti a címkén. Az élelmiszerbiztonsági hatóság egy országos stratégia alapján vesz mintát a különböző termékekből, és bevizsgálja azokat, ám az önellenőrzési procedúra is kötelező.