Miután eleget tett közzétételi kötelezettségeinek, az MNB visszaállította a kereskedést az ENEFI részvényeivel. A társaságnál bennfentes kereskedelem és piacbefolyásolás gyanúja miatt továbbra is vizsgálódik a felügyelet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőtől visszaállította az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. (ENEFI) részvények tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó eleget tett a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Mint arról korábban beszámoltunk, az MNB azután függesztette fel az ENEFI jegyzését, hogy észlelte: a társaság az előírt április 30-i határidőig egyáltalán nem rendelkezett a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott – az éves jelentés részét képező – konszolidált éves beszámolóval.

Tekintettel arra, hogy az ENEFI időközben közzétette a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentését, valamint az MNB felszólítására teljesítette az időközben keletkezett egyéb közzétételi kötelezettségeit, az MNB a tőkepiacról szóló törvény alapján intézkedett az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról.

Az MNB felhívja a befektetők figyelmét, hogy a könyvvizsgáló a kibocsátó konszolidált éves beszámolóját korlátozott záradékkal látta el. A vonatkozó rendelkezések értelmében a könyvvizsgáló korlátozott záradékkal fejezi ki azon véleményét, hogy a vizsgálati hatókör korlátozása vagy a vezetéstől eltérő vélemény hatása lényeges a pénzügyi kimutatásokra. Ez azonban nem olyan átfogó jellegű, amely alapján a véleménynyilvánítás visszautasítása vagy ellenvélemény nyilvánítása válna szükségessé.

Mint azt az MNB korábban nyilvánosságra hozta, az ENEFI BÉT-re bevezetett részvényeire kötött egyes ügyletek kapcsán az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat, ugyanis – a tőkepiacról szóló törvény alapján tiltott – bennfentes kereskedelem, illetve piacbefolyásolás gyanúja vetődött fel.