A Gemius felmérte, melyek a legnépszerűbb weboldalak a 15-24 évesek körében Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban, Romániában, Fehéroroszországban és Ukrajnában. A fiataloknak sok mindenben társa az internet – információt gyűjtenek, híreket olvasnak, kommunikálnak, médiát fogyasztanak és vásárolnak is.

Az uralkodó trió a Google, a Facebook és a YouTube. A 15-24 éves internetezők körében ez a három brand szerepel a legnépszerűbb weboldalak dobogóján, különböző sorrendekben Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban és Romániában.

Ukrajnában és Fehéroroszországban a Facebook helyett a Vk.ru, a Facebook orosz nyelvű megfelelője szerepel.

A top 10-es listán a fiatalok körében globális és lokális keresőmotorok szerepelnek (Google, illetve Yandex Törökországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban). Több országban szerepel a ranglistán a Wikipédia – írja a Kreatív Online.

A kutatásban szereplő országok fiataljai használnak helyi, általános információkat kínáló szolgáltatásokat is (Onet.pl, Op.pl, Mail.ru, Origo.hu, Milliyet.com.tr, Tut.by és Onliner.by), amelyek közül a legtöbb e-mail fiókot is kínál. Az említett oldalak közül a Mail.ru vonzza a legtöbb látogatót a 15-24 évesek körében (a fiatal ukrán internetezők 68,6 százalékát).

A YouTube népszerűségét néhány versenytárs veszélyezteti. A magyar és lengyel fiatalok szívesen használják a helyi megfelelőit, például az Indavideo.hu-t (a magyar fiatalok 35 százaléka használja), illetve a Cda.pl-t (a lengyel fiatalok 39 százaléka használja).

A Kinogo.club filmes weblap népszerű Ukrajnában (37 százalék) és Fehéroroszországban (35 százalék).

Az online vásárlás kifejezetten fontos a fiatalok körében. A legnépszerűbb oldalak között szerepelnek webshopok és aukciós oldalak, mint a nemzetközi Alibaba és OLX, továbbá az Allegro.pl, Rozetka.com.ua és a Jófogás.hu.

A lengyel fiatalok a legfogékonyabbak az online vásárlás iránt (48.6 százalékuk használja az Allegro.pl-t). Sem Törökországban, sem Fehéroroszországban nem szerepelnek online boltok a tízes ranglistán a fiatalok körében.

A vizsgált országok közül az egyetlen Törökország, ahol a tíz legnépszerűbb oldal között szerepel az Instagram.com és a Twitter.com.

A kutatás szerint Magyarországon a Wikipédia örvend nagy népszerűségnek a fiatal nők körében – a 15-24 éves látogatói korosztály 66 százaléka nő. Az Alibaba.com e-kereskedelmi oldal kifejezetten népszerű a fiatal román férfiak körében, a 15-24 éves látogatói korosztály 60 százalékát teszik ki.