A társaság felszámolója újra meghirdette a Magtárház adonyi kikötő és logisztikai bázisát. Magyarország legnagyobb gabonaraktárának irányára ezúttal is 6,5 milliárd forint, bár legutóbb mindössze 860 millió forintot adtak volna érte.

Ismét pályázatot írt ki a Magtárház Kikötő Kft. adonyi kikötőjére és logisztikai központjára a társaságot felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az irányár nem változott a legutóbbi, januári meghirdetéshez képest, a felszámoló ezúttal is 6,5 milliárd forintot szeretne kapni az adonyi logisztikai központért. Akkor ennyiért nem volt kereslet a komplexumra, a legmagasabb ajánlat 860 millió forintról szólt – de ezt érthető módon nem fogadta el a felszámoló.

A megvételre kínált óriási, több mint 70 futballpályának megfelelő területen (összesen 52 hektár) 84 raktárépület, továbbá három, komplett gépészettel felszerelt kikötő, két fogadóépület és két üzemanyagtöltő-állomás található. Eladó az említett épületek működtetéséhez szükséges összes gép és berendezés, továbbá járművek, irodatechnika, és persze a kikötői jogok. Az ajánlatokat június 24-től július 9-ig lehet benyújtani.

Amint arról a KamaraOnline beszámolt: a Magtárház a 2000-es években építette ki az adonyi kikötőt és logisztikai központot. A létesítményt Magyarország legnagyobb gabonaraktárának szánták, korabeli beszámolók szerint az említett 84, egyenként kétezer négyzetméteres raktárépület egyidejűleg 550 ezer tonna termény befogadására alkalmas. Az elképzelés szerint a központ az intervenciós gabona raktározásában is szerepet kapott volna – vagyis itt helyezték volna el azt a termést, amelyet az állam a piaci árak befolyásolása céljából felvásárol.

Az akkori tájékoztatás szerint összesen mintegy 20 milliárd forintos beruházáshoz 2005-ben és 2007-ben összesen 15,9 milliárd forint hitelt kapott a Magtárház az állami Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). A raktárbázis ugyan elkészült, de a társaság nem tudta törleszteni a hitelt, ezért az MFB felszámolási eljárást kezdeményezett ellene, amely 2012-ben el is indult.

A kormány 2013 nyarán stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Magtárházat – amiben vélhetően az említett MFB-hitelnek is nagy szerepe volt. A felszámoló pár éve még 10,7 milliárd forintért próbálta meg értékesíteni a raktárbázist, erről a szintről ereszkedve érte el mostanra az irányár az említett 6,5 milliárdot.