Nemcsak általában az unió, hanem a visegrádi négyek országai között is lemaradásban vannak a magyarországi vállalkozások az információs technológia használatában, amely komoly versenyhátrányt jelent a külföldi konkurensekkel szemben.

A magyar vállalkozások az informatika, az információ, a digitalizáció terén “bizony lemaradásban vannak” nemcsak az unió, hanem a visegrádi négyek országai között is – mondta Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke  pénteken “A Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz Digitálisan!” projekt miskolci rendezvényén. Kijelentette: ez jelentős versenyhátrányt jelent, miközben a digitális eszközök használata, alkalmazása a fenntartható gazdaság kulcsa, amellyel a gazdasági növekedés is felgyorsítható.

“Lemaradásban vagyunk a termelés irányítás, az ügyfélkapcsolatok rendszerében és az informatikai rendszerek használatában is” – tette hozzá, kiemelve: fontos, hogy a vállalkozások a digitalizáció adta lehetőségeket minél jobban, gyorsabban használják, és bár erre költeni kell, ez bőségesen megtérül majd a hatékonyságban, a termelésben – hangsúlyozta.

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy az  informatika a mindennapok, elsősorban a gazdaság részévé vált. Úgy fogalmazott: ma már egy cég sem létezhet számítógépek nélkül, a kis vállalkozásoknak is szükségük van az info-kommunikációra. 

A kormányzati program keretében 127 településen mutatják be a mikro-, kis- és közepes vállalkozások digitalizációját elősegítő lehetőségeket. A találkozókon a vállalkozókat tanácsadással segítik, emellett egy olyan minősítő rendszerbe is szeretnék  bevonni őket, amely segítségével öt százalék többletforrást kaphatnak a pályázatokon. A program legfőbb célja, hogy nőjön a digitális alkalmazásokat használó vállalkozások száma, és minél többen használják az úgynevezett felhő szolgáltatásokat. (MTI)