Összesen több mint fél milliárd forint értékben újabb három vállalat részesült költségvetési forrásból tanműhelyekre fordítható támogatásban a nemzetgazdasági miniszter egyedi döntései alapján – tájékoztatott az NGM.

A tiszalöki Hot & Cold Therm Kft. 151 millió forint, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. 167 millió forint, a nagyatádi Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. 297 millió forintot kapott tanműhelyek kialakítására, amelyekben összesen több mint 250 tanuló gyakorlati oktatása valósulhat meg.

A Robert Bosch Power Tool Kft. gyártósori gépbeállító és mechatronikai technikus; a Hot & Cold Therm Kft. csőhálózat és technológiai csőhálózat szerelő, hegesztő, lakatos, kőműves, hideg- és meleg burkoló, festő és mázoló, asztalos, bútorasztalos; a Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. gépgyártástechnológiai technikus, CNC gépkezelő, ipari gépész, villanyszerelő, hegesztő és mechatronikai technikus szakmák gyakorlati oktatásához nyert el támogatást.

A szakemberek képzése leghatékonyabb formában a duális szakképzés és duális felsőoktatás keretében valósulhat meg. Ebben a képzési formában az elméleti ismereteket a közép-, illetve felsőfokú képző intézményekben szerzik meg a fiatalok, míg a gyakorlati tudást, készségeket vállalatoknál sajátítják el. Így az iskola elvégzését követően azonnal alkalmazható szakemberek kerülnek a munkaerőpiacra.

Az állam emellett adókedvezményekkel és más támogatásokkal is ösztönzi a vállalatokat, hogy minél nagyobb mértékben vegyenek részt a fiatalok gyakorlati oktatásában. A középszintű duális képzés tanműhelyeire egyedi miniszteri döntéssel nyújtható támogatás legfőbb feltétele a tanulószerződéses létszám legalább 50 fővel történő növelése. Ezzel a támogatással tanulónként átlagosan legfeljebb 8 ezer eurónak, összességében legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő összegű juttatást nyerhet el egy gazdálkodó szervezet tanműhely létrehozására és felszerelésére, legalább 27 százalékos önrész, valamint 5 éves létszám-fenntartás és tanműhely-működtetés vállalása mellett. A támogatásból létrehozott tanműhely további fenntartását, illetve a tanulók költségeit az említett adókedvezmények tovább segíthetik – olvasható az NGM közleményében.