Új, kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárság jön létre szeptember 19-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságán belül Krucsainé Herter Anikó vezetésével.

Az új helyettes államtitkár szakmai feladata az ágazat felelősségi körébe tartozó, bruttó egymilliárd forintos értékhatárt meghaladó beruházások – így többek között a Liget Budapest projekt, a Magyar Állami Operaház korszerűsítése, az Eiffel Bázis Műhelyház, az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója, a Budai Vigadó felújítása, az Országos Széchényi Könyvtár fejlesztése, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum Erdély tájegysége és a Modern Városok Program kulturális vonatkozásai – szakmai munkájának, valamint az ágazat szakpolitikai felelősségébe tartozó, uniós forrásból megvalósuló fejlesztések koordinálása lesz.

Krucsainé Herter Anikó igazgatási és gazdasági szakember, 1997-től a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának gazdasági igazgatója, 2012-től főigazgatója volt.

A 2017-es költségvetésben az idei évhez képest kétszer annyi forrás jut a kultúrára. A kulturális ágazat eddig elért eredményei közé tartozik a kulturális területen foglalkoztatottak bérhelyzetének rendezése; 2017-ben 20 176 közalkalmazottnak 15 százalékkal nő a bére.

Sikeres a kulturális közfoglalkoztatási program: a mostani, negyedik ütemben 8333 érettségizett vagy diplomás állástalan foglalkoztatása biztosított több mint 12 milliárdos keretből, az első három ütemben foglalkoztatottaknak pedig csaknem 30 százaléka el tudott helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

A kormány az idei évtől 1,2 millió forintban határozta meg a kulturális normatíva minimumát, ennek köszönhetően 1790 településen nőtt a kulturális kiadásokra fordítható összeg; ez összesen 1,2 milliárdos többletet jelent.

Tart a Liget Budapest Projekt, amelynek során felépül az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint új épületbe költözik a Néprajzi Múzeum, régi formáját nyerheti vissza a Közlekedési Múzeum és megkezdődött a Városliget kertészeti megújítása is.

Több kulturális intézmény is megújul: az Operaház Andrássy úti épülete és az Iparművészeti Múzeum végre visszanyerheti méltó megjelenését. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjének rekonstrukciója mellett a Palota-negyed felé való bővítés tervei is készülnek.

Az Országos Széchényi Könyvtár a kormány döntése értelmében jelenlegi helyén marad, megújulására tervpályázat készül. Emellett informatikai rendszerének korszerűsítését a kormány 10 milliárd forint összegben biztosítja.

A fővároson kívül a Modern Városok Program keretében a debreceni Csokonai Nemzeti Színház 6,35 milliárd, a Kaposvári Csiky Gergely Színház 9 milliárd forintból újul meg, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és Kodály Központ működési támogatása pedig jelentős mértékben emelkedik.

A tárca sikeresnek ítéli a Bartók-év programjait, amelyeket a kormány 2016-ban 940, 2017-ben 100 millió forinttal támogat, de elindultak a 497 milliós támogatásból megvalósuló Zrínyi Miklós-Szigetvár 1556 emlékév programjai is.

Az új, 250 millió forint keretösszegű fesztiváltámogatási program keretében 26 kiemelkedő minőségű vidéki fesztivál megvalósítását támogatják, 2017-ben 500 millió forintra növekvő keretből.

A kulturális ágazat az uniós fejlesztések kapcsán jelenleg 19 konstrukcióban érintett; az ezekre meghirdetett forrás összesen 61,914 milliárd forint – áll az Emmi közleményében. (MTI)