Elindult a „Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása” (GINOP-3.2.4-8.2.4-16) című felhívástervezet társadalmi egyeztetése.

A támogatás célja olyan felhőszolgáltató központok létrehozásának támogatása, amelyek professzionális informatikai

  • infrastruktúrát (Infrastucture as a Service, IaaS) és/vagy
  • platformokat (Platform as a Service, PaaS) és/vagy
  • alkalmazásokat (Software as a Service, SaaS)

mint szolgáltatást nyújtanak mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

A felhívásokhoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. október 3-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A keretösszeg 4,5 milliárd forint,

  • amelyből vissza nem térítendő támogatás összege 2 milliárd forint,
  • kölcsön összege 2,5 milliárd forint.

A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A kormány 20 támogatott kérelemmel számol. Egy nyertes 17,5 millió – 175 millió forint vissza nem térítendő támogatást, valamint minimum 20 millió forint kedvezményes kamatozású kölcsönt kaphat.

A hazai kkv-k jelenleg nem használják ki kellő mértékben az infokommunikációban rejlő lehetőségeket. Így például korlátozottan használják a korszerű vállalati folyamatmenedzsmentet (pl. 2015-ben a hazai kis- és középvállalkozások mindössze 14 százaléka rendelkezett integrált üzleti megoldásokkal, az EU átlag 34 százalék volt) és e-kereskedelmet támogató informatikai alkalmazásokat (pl. 2015-ben a hazai kis- és középvállalkozások 13 százaléka vásárolt online, az EU átlag 23 százalék) – indokolja a kormány a felhívás szükségességét.