A közösségi média világában már nincsenek titkos állásinterjús kérdések. Aki valami furcsát, érdekeset, tanulságosat hall, máris megírja posztban a köz számára. Egyebek mellett e céllal hozták létre a Glassdoor oldalt, ahol munkaadókat lehet értékelni, az ottani kiválasztás kulisszatitkait „elfecsegni”.

A Business Insider amerikai portál neves cégek állásinterjúin feltett fogós kérdéseket gyűjtött össze. Az alábbi 24 kérdésből és feladatból akad jó néhány, amelynél nem a pontos válaszra, hanem a gondolkodásmódra voltak kíváncsiak a cégek képviselői – írja a frissdiplomás.hu.

Mennyi Big Mac-et ad el a McDonald’s egy évben? – a Facebook tette ezt fel a data scientist pozícióra jelentkező egyik jelöltjének.

Mennyi pénzt kérne azért, ha valaki le akarna mosatni minden ablakot Seattle-ben? – a Facebook online marketing jelöltjétől.

Válasszon egy várost és mondja meg, körülbelül mennyi zongorahangoló vállalkozó dolgozik ott? – a Google-nál egy termékmenedzser pályázótól.

Mennyi gyermek születik a világon naponta? – az Apple-nél global suppy manager interjún.

Ha most adnék önnek 1 millió dollárt, mit tenne vele? – a Google-nál, az ügyfélstratégiáért felelős munkatárs kiválasztásán.

A fizetés vagy a tanulás fontosabb élete jelenlegi szakaszában? – a Google-nál egy szoftvermérnök jelölttől kérdezték.

Ha embertömegben állna, hogyan tűnne ki? – a Google site manager jelöltjétől.

Ha egy mondatra lehetne önt mindig emlékeztetni, akkor mi lenne az? – a Google-nél, az ügyfélstratégiáért felelős munkatárs kiválasztásán.

Adja el nekem ezt a tollat! – a Pfizer gyógyszercég értékesítői interjúján.

Ha egy ügyfél elakad egy csónakkal a semmi közepén és ön segítene neki, mi lenne az első dolog, amit mondana neki? – kérdés egy jelöltnek az American Express hitelkártyakibocsátónál.

Milyen volt gyermekként? – a Biogen nevű cég területi vezetői interjúján.

Hogy érezték magukat a szülei, amikor a középiskolában az ön teljesítményére gondoltak? – Eli Lilly, értékesítési specialista jelölt.

Melyik volt a legjobb napja az utóbbi négy évben? És melyik a legrosszabb? – az Apple-nél, mérnöki projektmenedzseri interjún.

Melyik része lenne egy téglafalnak, ha választhatna? Milyen hatása lenne ennek a fal egészére? – kérdésezték az Experia cég interjúján.

Ha két szuperképesség – a láthatatlanná válás és a repülni tudás – közül választhatna, melyik mellett döntene? – a Microsoftnál a csúcstermékek osztály vezetői interjúján.

Milyen fa lenne, ha választani kellene? – a Cisco Systemsnél technical writer pozícióban.

Mi lenne az a zene, ami választana, ha élete végéig ezt játszanák, amikor egy szobába belép? – a Google-nál kérdezték az ügyfélstratégiáért felelős munkatárs kiválasztásán.

Hol verne sátrat, ha kempingezne a barátaival? – az Experiánál a senior pénzügyi elemző pozícióra pályázótól.

Ha beszélnék a legjobb barátjával, mit mondana, mi lenne az az egyetlen dolog, amin önnek dolgoznia kellene? – az Apple szoftvercég interjúján.

Hogyan építené fel a Facebookot vak embereknek? – interjúkérdés a Facebook termékmenedzser kiválasztásán.

Hogyan számítaná ki a tengerparttól való biztonságos távolságot akkor, ha szökőár is érkezhet? – az eBay aukciós portál elemzői kiválasztásán.

Írjon egy programot, amely egy magazin kivágott betűiből váltásgdíjkérő levelet állít össze! – a Microsoftnál szoftvermérnöki interjúján.

Tervezzen fűszertartót vak emberek számára! – adták ki a feladatot az Intelnél a hardvermérnök pályázónak.

Miért kerek formájú a csatornaakna? – a St. Jude Medicalnál a villamosmérnök pályázótól.