A hazai nagyvállalatok növekedési kilátásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index óvatos optimizmust tükröz, jelenleg 8 ponton áll. A várakozások a vállalat méretével párhuzamosan egyre nagyobbak, míg a szektorok közül a kereskedelem látja legpozitívabban a következő egy évet.

A hazai (2 milliárd forint feletti éves árbevételű) nagyvállalatok aktuális gazdasági helyzetéről és növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index gyakorlatilag alig változott az év eleje óta, jelenleg 8 ponton áll. Az eredmény a nagyvállalati döntéshozók stabil, óvatos optimizmusát tükrözi, maguk mögött hagyva a tavaly év végi mélypontot.

„A több mint 500 nagyvállalati vezető körében végzett felmérésünk alapján a cégek várakozásai stabilnak tekinthetők a következő egy évre. A vállalatok elsősorban saját helyzetükre vonatkozóan pozitívak, mivel a vállalati részindex 12 ponton áll, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatos várakozások ennél jóval visszafogottabbak: a makrogazdasági részindex mínusz 2 ponton áll” – mondta el Peter Roebben, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A várakozások a cég méretével párhuzamosan egyaránt javulnak. A vállalat saját helyzetét és kilátásait a 10 milliárd feletti éves árbevételű cégek vezetői vélik a legjobbnak (15 pont), míg a 2–10 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok az átlaggal közel azonos állásponton vannak. A méret mellett a tevékenységi kör is nagymértékben meghatározza a vállalati kilátásokat: jelenleg a kereskedelmi cégek a legoptimistábbak, várakozásaik 12-ről 15 pontra emelkedtek az év elejéhez képest, miközben az ipari és a szolgáltató szektor szerényebbnek látja helyzetét (12 és 8 pont).

A gazdasági kilátásokat illetően rövid és középtávon egyaránt csökkent a növekedést feltételezők aránya. Míg azonban rövid távon a jelenlegi gazdasági környezet stagnálását feltételezők aránya nagyobb (56 százalék), addig középtávon a javulásban bízók tábora a legnagyobb (44 százalék).

Az egyes szektorok között nem mutatkozik lényeges eltérés a gazdasági környezet megítélésében, azonban az ipari szektor álláspontja a legkedvezőbb.