Miközben már tavaly jelentősen növekedtek az árak a hazai lakáspiacon, a jelenlegi számok alapján 2016-ban sem csökkent a lendület és a jövőben is további áremelkedés várható.

Budapesten tavaly október óta mintegy 25 százalékkal nőttek az ingatlanárak, a vidéki nagyvárosokban még nagyobb, 30 százalékos volt az áremelkedés, amit részben az magyaráz, hogy ubbi telepléseken eleve alacsonyabbak voltak az árak – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 csatornán.

A vidéki nagyvárosokban ugyanakkor a használt lakások ára nem tudja áttörni a 300 ezer forintos négyzetméterárat, míg Budapesten a használt lakások ára 440 ezer forint négyzetméterenként, ugyanezen árért 3-4 évvel ezelőtt már új lakást lehetett venni. Azt is megemlítette, hogy a nagyobb vidéki városokban és a fővárosban egyre kisebb a különbség a jó helyen lévő használt lakások és az új lakások árai között.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a kereslet továbbra sem csökken, ennek eredményeként tovább emelkedhetnek majd az árak, viszont szükségszerűen lassul majd a növekedés üteme, mivel piacra kerülnek új lakások, aminek árlenyomó hatása lehet. (MTI)