Az ukrán miniszterelnök választás elé állította az államfőt. Arszenyij Jacenyuk közölte Petro Porosenkóval: támogassa a kabinetet vagy oszlassa fel azt.

Csütörtök délutánig nem dőlt el Arszenyij Jacenyuk sorsa. Az ukrán miniszterelnököt, Petro Porosenko államfő jóváhagyásával, sokan el akarják távolítani a bársonyszékből. Ukrajna volt amerikai nagykövete azt is tudni vélte, hogy a cserére még ezen a héten sor kerül. Parlamenti képviselők pedig azt jelezték, hogy szerdán vagy csütörtökön rendkívüli ülésen kezdeményezik Jacenyuk menesztését. Se szerdán, se csütörtökön erre nem került sor.

A kormányfő üzent az államfőnek: döntsön, álljon ki nyíltan a kormány politikája mellett, vagy ha azzal nem ért egyet, mentse fel a minisztereket, és bízzon meg valakit kormányalakításra.

Porosenko nem reagált az üzenetre. Mint ahogy Jacenyuk ama kritikáját sem kommentálta, hogy a parlamentben az államfőt követő frakció a kormány által benyújtott törvényjavaslatok 60 százalékát lesöpörte az asztalról. Jacenyuk szerint ezzel látványosan és szervezetten akadályozták a reformok elindítását.

Kijevben változatlanul az amerikai-ukrán állampolgárságú Natalia Jareszko pénzügyminisztert látják a legesélyesebbnek az irányítás átvételére. Elemzők szerint a piacok pozitívan értékelnék, ha a jövőben szakértői kabinet állna az ország élén.